Bajram namaz, po prvi put nakon dugo vremena, klanjan u tri džamije

Muftija Remzija ef. Pitić: Budi dobar, budi uz dobro, sa dobrima, pa makar sami ostali

Po prvi put nakon rata Bajram namaz u Foči klanjao se u tri džamije. Bajram namaz u Aladža džamiji predvodio je imam ove džamije, Dženan ef. Krajišnik, sa džematlijama u Atik Ali-pašinoj ili Musluk džamiji bio je glavni imam MIZ Foča, Miralem ef. Hodžić, dok je Bajram namaz u Carevoj džamiji predvodio goraždanski muftija Remzija ef. Pitić.

U svojoj bajramskoj hutbi Pitić je podsjetio da je ljudski rod stvoren od jednog muškarca i jedne žene, te podijeljen na plemena i narode kako bi se međusobno upoznavali.

– Ljudska je povijest pozornica različitih odnosa, od saradnje i pomaganja, do neprijateljstava i totalnog uništenja brojnih naroda i zajednica. Naša posljednja kušnja, koja nas još uvijek prati, bila je prilikom da sa sobom i sa drugima svedemo račune, preispitamo sami sebe, izvagamo sebe i druge i zamolimo Onoga u čijoj je ruci duša svakoga od nas da nas uputi pravim putem, da nam bude milostiv i da nas vodi kroz kušnje naše životne – kazao je Pitić.

Ljude udružuju interesi, potrebe i bliskosti, istakao je Pitić, navodeći da nije grijeh udruživati se i okupljati oko zajedničkog interesa.

– Grijeh je kada taj interes ili interesi nanose štetu drugim ljudima i nepopravljivu štetu društvu i čovječanstvu općenito. U kakvim god okolnostima, ambijentu i uvjetima živjeli svako od nas pojedinačno odlučuje o svojim postupcima. To da li ćemo činiti dobro ili loše odlučujemo sami. Nema nikakve isprike u zabludi, koja se izriče često, u obliku: Kad svi mogu, mogu i ja. Taj bi odnos bio održiv kada bismo upregli svoje potencijale, kapacitete, energiju u smjeru u kojem to rade dobri, Božiji prijatelji. Kad neko čini dobro mogu i ja, kad pomaže drugima mogu i ja, kad pazi komšiju mogu i ja, kad čovjeka gleda kao Božije stvorenje i čuva njegovo dostojanstvo mogu i ja – kazao je goraždanski muftija.

On je upozorio kako se vjernik ne bi smio udruživati na štetu drugih ljudi i da ne bi smio učestvovati u nasilju i nepravdi.

– Ako, pak, živi u vremenima u kojima se društvo toliko izopačilo da se malo dobroga može pokrenuti onda će mu Poslanikov a.s., savjet biti putokaz: Kada vidiš nešto ružno spriječi to rukom, ako ne možeš onda govorom, riječima, a ako ne možeš ni tako, onda izgradi u sebi prezir prema takvim postupcima, djelima i radnjama. Drugim riječima, ne smijem se ni ja, ni ti slagati sa zlom koje se čini, ne smijemo ga opravdavati ničim i ne smijemo ga podržavati nikad i ni po koju cijenu. Nemoj nikad, nipošto biti uz zlo, nasilje, nepravdu ma koliko ti to teško bilo zbog ambijenta u kojem jesi. Suprotstavi se tome uvijek i svuda. Tako će Bog biti zadovoljan tobom. Jer si bdio nad Njegovim granicama, jer si se čuvao od grijeha. Budi dobar, budi uz dobro, sa dobrima makar sami ostali. Tako će Bog biti zadovoljan s nama – istakao je muftija Remzija ef. Pitić na bajramskoj hutbi u Carevoj džamiji u Foči.

avaz