Udruženje Val vraća sjaj izletištu Sadba

Članovi Udruženja za ekologiju i rekreaciju “Val” Goražde odlučili su da uređenjem izletišta Sadba svojim ličnim primjerom pokažu da drugačijim odnosom prema životnoj sredini možemo živjeti mnogo ljepše i kvalitetnije. Udruženje je osnovano krajem 2018. godine vlastitim sredstvima i krenuli su u prve projekte uređenja obala Drine. Odvojivši dio slobodnog vremena članovi “Vala” su od Sadbe napravili prelijepo mjesto za porodični izlet. Većina članova radi u kompaniji “Emka Bosnia”, od koje su najprije dobili podršku, a njihov trud prepoznali su Grad Goražde i Vlada BPK Goražde.

U sklopu projekta danas su na izletištu Sadba postavljeni šadrvani, a planira se izgradnja dječije igraonice, terena za fudbal i odbojku na pijesku.

Kako bi im pružili podršku, članove Udruženja za ekologiju i rekreaciju “Val” Goražde na Sadbi danas su posjetili gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović i ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK-a Goražde Bojan Krunić koji su prilikom obraćanja istakli:

”Danas smo ovdje na Sadbi kako bi podržali projekat koji realizuje Udruženje Val i stvarno sam oduševljen onim što su uradili za vrlo kratko vrijeme. Imali su našu podršku, a imaće je i ubuduće, jer vidimo da imaju volju i želju da doprinesu ljepšem izgledu našeg Grada i ovo treba da nam je svima primjer kako ovakva i slična udruženja daju doprinos lokalnoj zajednici i kako treba da se odnosimo prema životnoj sredini.” – naglasio je gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović.

”Prilikom Javnog poziva za 2019. godinu – pomoć nevladinim neprofitnim organizacijama, Ministarstvo je prepoznalo dobar projekat Udruženja Val koji se odnosi na uređenje izletišta Sadba za što je odobreno 5.500,00 KM. Ministarstvo planira i u 2020. godini još jedan ovakav Program da realizuje gdje će ovakvi i slični projekti u svakom slučaju biti podržani.” – istakao je ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK-a Goražde Bojan Krunić.

Da svi trebamo da damo doprinos kako bi naš Grad izgledao ljepše naglasio je član Udruženja za ekologiju i rekreaciju “Val” Goražde Adnan Tataragić – ”Idejnim projektom izletišta Sadba planirana je, pored što smo danas postavili šadrvane, i izgradnja terena za mali fudbal, zatim terena za odbojku na pijesku, te zasadi drveća, kao i izgradnja dječije igraonice. Želim da naglasim da bez pomoći nadležnih organa, gospodina Gradonačelnika i ministra Bojana Krunića mi ne bi mogli iz vlastitih sredstava ovo do sada realizovati obzirom da se mi finansiramo samostalno od naših članarina. Mi ovo radimo na volonterskoj bazi i kako smo ranije naglasili mi smo svoja druženja održavali na više lokacija gdje smo zaticali ljudski nemar prema prirodi i okoliš i tako smo došli na ideju da organizujemo Udruženje koje će doprinositi uređenju i ljepšem izgledu naše lokalne zajednice i da se podigne ekološka svijest ljudi u našem gradu.”