Dug šehidima Goražda je veliki, mezarja i sloboda koju uživamo svjedoče o njihovoj žrtvi

Dan šehida, drugi dan Ramazanskog Bajrama, dan šehida obilježen je i u Goraždu. U organizaciji goraždanskog muftijstva priređen je zajednički obilazak mezarja i šehitluka a među onima koji su uputili dovu pred duše goraždanskih šehida bili su uglavnom njihovi najbliži, članovi porodica i rijetki zvaničnici.

Cvijeće na mezarja položile su brojen delegacije zvaničmnika iz kantona I grada Goražda.

“Obilježavanje dana šehida protiče na nivou cijele države BIH, u našem kantonu nema većih okupljanja. Žao nam je što je zbog aktuelne situacije odgođeno centralno obilježavanje upravo u našem kantonu gdje je trebalo ovaj put da se okupe iz svih gradova I kantona u državi. Poruke su da trebamo trajno čuvati sjećannje na ljude koji su položili živote za ovu državu, neka to ne bude samo ovaj dan, već svaki dan u kojem trebamo biti svjesni da smo i mi i vlasti i svi građani ovdje danas i uživamo slobodu zahvaljujući njihovoj žrtvi”, poručio je Admir Osmanspahić, predsjednik Organizacije porodica šehida I poginulih boraca Goražda.

Skoro tri decenije od agresije na BIH dug prema šehidima koji su položili živote za njenu slobodu nije ispunjen.

“Još uvijek imamo porodica šehida koje su na rubu egzistencije, samo jedan primjer gdje roditelj šehida  poginulog borca ima minimalno primanje od 73 KM, za dijete koje je položilo svoj život sve govori. Supruge  imaju mizerna primanja jer su djeca većinom izašla iz prava, prestala da se školuju, tako da je to za mnoge od njih puko preživljavanje.  Sva djeca nisu nisu zaposlena, preko 9000 na nivou FBIH, a u našem kantonu prema zadnjim podacima 76 djece nezaposlenih medju njima I visokoobrazovani kadrovi”, kaže Osmanspahić.

Dug prema šehidima I kultura sjećanja su obaveze od koojih nikada ne bi smjeli odustati, mišlejnja je I goraždanski muftija Remziaj efendija Pitić.

“S obziorom na količinu njihove žrtve, na golemost te vrijednosti koju  ostavljaju iza sebe uvijek je malo koliko god da odgovorimo, ali to je naš zajednički izazov  I u toj priči nisu isključeni ni naši  nadležni organi kojima je zadatak da brinu o toj kategoriji ljudi, ali bogami I oni koji spadaju u te kategroije. Ja mislim da kao zajednica imamo još dosta toga za uraditi,  a urađeno je dosta, kad će to biti dovoljno ne znam hoće li ikad, s obzirom  na ono šta su oni dali i zbog čega su otišli sa ovoga svijeta. Naša obaveza  I dužnost je  da čuavmo ovaj dan, da ga njegujemo da  sjećanje pretvaramo polahko u kulturu koja će postati naše zajedničko dobro I da pokušamo  naravno zajedno sa svima ostalima učiniti ono što je  zadatak svih nas, da ljudi koji su ostavili iza sebe svoje porodice budu na dostojanstven način  smješteni u žviotni proctor koji se zove BIH”, kazao je ovom prilikom Remzija efendija Pitić, goraždanski muftija

U džamiji Kajseriji pred duše šehida pručena je i hatma dova.