U požaru u Bogušićima dvije porodice ostale bez krova nad glavom

U požaru koji je sinoć  izbio u goraždanskom  naselju Bogušići izgorjela je porodična kuća braće Redžepa i Omera Tanja. U trenutku požara obje porodice su bile u kući, a samo pukom srećom izbjegnute su teže posljedice.

Redžep Tanjo zadobio je manje opekotine na ruci a pomoć mu je ukazana u Urgentnom centru Kantonalne bolnice

„ Negdje oko 23 sata, ja sam izašao da legnem i čuo sam kod brata neku buku, mislio sam da ima goste. Međutim, vidim ne prestaje i pošao sam da vidim. Kad sam izašao na verandu, vidim tamo plamen. Kažem ženi – zovi vatrogasce, a ja sam sišao u pidžami, imao sam neki šlauf za vodu, vidim snaha već kantom zaljeva. Brat Redžo bio je na terasi zarobljen, uzmem merdevine i pomognem mu da siđe. Zadobio je opekotine, smješten je u bolnicu. Vatrogasci su gasili cijelu noć, taman ugase, novo žarište se pojavi“ – priča Omer Tanjo.

Ističe da će biti prinuđeni pronaći privremeni smještaj jer je na stambenom objektu pričinjena  velika šteta.

„ Komšije su nudile smještaj i sinoć. Kompletan namještaj, sve što je bilo na spratu je izgorilo, nema krova ni plafona. Prozori su se istopili. Nismo ovo u mogućnosti sanirati, ja sam penzioner, tako da ima neko ako nam može pomoći, dobro bi bilo“ – dodaje Tanjo

Pomoć su danas obećali predstavnici gradske uprave koji su bilina licu mjesta.

„ Požar je zaista napravio veliku štetu na gornjem spratu i krovu, a evidentna je i u prizemlju. Mi ćemo odmah poslati komisiju da ovo snimi jer jako je loše vrijeme i sanacija mora početi već od sutra. Mi ćemo dodjeliti određena sredstva u skladu sa našim mogućnostima. Uputit ćemo i zahtjev prema KŠ CZ da i oni sufinansiraju a po dosadašnjoj praksi, uvijek su izlazili u susret. U kratkom vremenu, ovo je peta kuća koja je gorila i uglavnom su uzroci ljudski faktori, malo i nemarnost, ali šta je tu je. Bitno je  pružiti pomoć kako bi olakšali ovim ljudima i stvorili im uslove da mogu nastaviti živjeti u ovoj kući „ – kazao je gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

Pomoć su obećali i iz mjesne zajednice

„ Sinoć, po pozivu prijatelja sam odmah stigao na lice mjesta i već je sve gorilo. Stigli su vatrogasci i satima se borili sa vatrom, ali sve je izgorjelo. Kao mjesna zajednica već planiramo da pokrenemo akciju najprije čišćenja, a potom i za finansijsku pomoć“- kazao je predsjednik Savjeta MZ Bogušići Amel Begović.