Uručeni ključevi novih stanova u zgradi Lamela H3

Svečanim otvaranjem stambeno-poslovnog objekta  „Lamele – H3“, u Goraždu,     uspješno je okončan projekat Vlade BPK Goražde i Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline

Projekat izgradnje 28 stambenih jednica i 4 poslovna prostora sufinansirala Vlada BPK Goražde u iznosu od 470.756KM

Najveći dio sredstava za izgradnju objekta obezbjedili su kupci stanova i poslovnih prostora dok je dio sredstava u ukupnom iznosu od 470.756KM obezbjedila Vlada putem resornog ministarstva. Presijecanjem svečane vrpce, objekat su otvorili premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća,  ministar  za urbanizam prostorno uređenje i zaštitu okoliša Bojan Krunić te gradonačelnik Grada Goražde Muhamed Ramović.

Prema riječima premiejrke BPK Goražde Aide Obuće, radi se o veoma značajnom projektu iz razloga što se na ovaj način pružila podrška  rješavanju stambenog pitanja za 28 porodica uglavnom mladih,   obrazovanih ljudi , intelektualaca koji će  ostati da žive na području BPK Goražde zajedno sa svojim porodicama

„Vlada BPK Goražde sufinansirala je ovaj projekat kroz kupovinu zemljišta, geomehanička ispitivanja i glavni projekat te subvenioniranje cijene stana po jednom metru kvadratnom u iznosu od 300KM. Želim da kažem da ćemo i u narednom periodu nastaviti sufinansirati ovakve projekte, jer želimo da zadržimo što više mladih ljudi  na prostoru našeg kantona“-ovom prilikom istaknula je premijerka Aida Obuća.

Implementator projekta izgradnje objekta je kompanija GPD „Drina“ d.d. Goražde koja je u zadatom roku od dvije godine izvršila sve obaveze predviđene ugovorom kojim su predviđena prava i obaveze svih učesnika u realizaicji projekta.

Pored izgradnje ovog objekta u toku je izgradnja stambeno-poslovnog objekta „Lamela H4“ a u narednoj godini planirana je implementacija još jednog sličnog projekta na drugoj lokaciji, u kojem ćče biti obezbjeđeno između 18 i 24 stambene jedinice za mlade bračne parove starosne dobi između 35 i 40 godina, zavisno od potražnje u datom momentu.

„Stalno nadzorno tijelo Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline je pratilo izgradnju objekta te sam kvalitet radova, i ugradnju materijala koji je korišten i prema izvještaju mi  smo jako  zadovoljni“-riječi su ministra Krunića.

Ovo je jako dobar primjer Vlade BPK Goražde zajedno sa Gradom Goražde kako zadržati mlade na području našeg kantona, a kako je najvaio ovom prilikom gradonačelnik Grada Goražde Muhamed Ramović, u blizini ovih objekata uskoro će biti započeti izgradnja zgrade Internacionolanog univerziteta  te zgrade hitne pomoći, što će doprinijeti ljepšem i urbanijem izgledu grada.