BPK Goražde zabilježio najveći pad obima industrijske prioizvodnje u FBiH

Bosanskopodrinjski kanton (BPK) Goražde u prva tri mjeseca ove godine zabilježio je najveći pad obima industrijske proizvodnje u FBiH, u odnosu na isti period prošle godine i kraj 2019.

Predsjednik Privredne komore BPK Goražde Dževad Terović, pojašnjava da je razlog tome obustava rada privrednih subjekata, nemogućnost izvoza gotovih proizvoda te uvoza repromaterijala i sirovina, usljed pojave pandemije koronavirusa.

„  Obim industrijske proizvodnje u BPK za prva tri mjeseca u odnosu na isti period prošle godine i kraj 2019. manji je za gotovo jednu trećinu ili više od 30 posto. Najveći pad  zabilježen je u hemijskoj industriji, uglavnom u industrijskoj zoni „Pobjeda“ čiji je rad obustavljen u drugoj polovini marta naredbom KŠ CZ.  Veliki  pad desio se i u proizvodnji tekstila kao i industriji namještaja koja je gotovo u cijelosti pojavom pandemije obustavila svoju proizvodnju“ – pojasnio je Terović.

Naglasio je da je industrijska proizvodnja u BPK uglavnom izvozno orijentisana tako da su posljedice pandemije bile neminovne

„ Tome je doprinijela nemogućnost izvoza gotovih proizvoda kao i uvoza repromaterijala od čega je goraždankska industrija ovisna,  a pandemija je pogodila naše spoljno trgovinske partnere u Evropskoj Uniji, među kojima su vodeće Njemačka, Austrija, Italija, Hrvatska te zabrane koje su uslijedile“ – precizirao je Terović.

Ocijenio je da je za očekivati da će rezultati poslovanja privrednih subjekata u jeku pandemije biti još složeniji

„ Očekujem da će glavni period pandemije koronavirusa april – maj,  imati možda i  teže posljedice nego što su ove. Nadamo se da će se situacija  poboljšati kako rastu potrebe i mogućnosti izvoza roba i uvoza repromaterijala i sirovina, od čega ova privreda ovisi i da će brže ići gotovi proizvodi“ – naglasio je on.

Predsjednik Privredne komore BPK Goražde ohrabrujućim smatra podatke koji govore da uprkos težini situacije izazvanoj koronavirusom, na području tog kantona nije došlo do značajanijeg otpuštanja radnika.

„ Prema podacima Porezne uprave FBiH  na dan 26. maj, na području BPK Goražde zaposleno je 7 328 radnika, što je u odnosu na 7. April ove godine, odnosno najteži period krize izazvan koronavirusom,  manje za svega 25 radnika. Ako se ovi podaci uporede sa podacima iz drugih kantona u Federaciji BiH, sa zadovoljstvom možemo konstatovati i zahvaliti se našim privrednicima i obrtnicima što su uprkos krizi, pogođeni teškoćama, posebno ugostiteljstvo i transport, uspjeli sačuvati svoje biznise i radna mjesta. Time su pokazali veliku društvenu odgovornost i socijalnu osjetljivost, na prvom mjestu prema svojim uposlenicima“ – kazao je predsjednik Privredne komore BPK Goražde.