Kako dlanovima smanjiti porcije i riješite se prejedanja

Svi znaju da tjelovježba i zdrava prehrana rješavaju višak kilograma, ali i od zdrave prehrane može se udebljati ako se prejedate. Najbolje rješenje je, savjetuju stručnjaci, smanjiti porcije.

Ukoliko vam je brojanje kalorija jednako mučenju, Pink Villa savjetuje kako da rukom izračunate dovoljnu porciju.

Za muškarce, jedan obrok ne bi trebao biti veći od dva dlana, a za žene od jednog. Ljudi često misle da su oni najbolji dio obroka i da ih mogu jesti u velikim količinama, ali to i nije baš tako. Porcija hrane koja je izvor proteina kao što je piletina, riba, jaja, soja i grčki jogurt ne bi trebala biti veća od jednog dlana za jedan obrok.

Porciju namirnica kao što su hljeb, žitarice, riža, krompir i slično, smanjite na veličinu šake. Također, mada mnogi vole sir i teško mu je odoljeti, količinu sira koju možete pojesti u jednom obroku izmjerite pomoću dva prsta, ne bi trebalo jesti više od toga.

Dnevna količina masti koja vam je potrebna jednaka je vrhu prsta. Ako pijete smoothije i sokove, vodite se porcijom od 150 mililitara u danu. Ove dvije vrste hrane trebalo bi jesti najviše.

Idealna porcija za žene je jedna puna šaka, a za muškarce dvije. Osoba bi trebala u prosjeku jesti pet porcija voća i povrća u danu, dakle u svakom obroku. Sladoled, kolači, pite i ostali slatkiši trebali bi biti limitirani. Potrudite se da ne pojedete više od jedne zatvorene šake.

 

klix