Organizacija Islamik Relief donirala plastenike za osam povratničkih porodica u Novom Goraždu

Povratnicima na području Novog Goražda humanitarna organizacija Islamic Relief donirala je plastenike i neophodan materijal za proizvodnju kako bi obezbjedili sigurne prihode i dostojan život. Među njima je i porodica Bukva koji su bez doma ostali tokom rata, a prije nekoliko godina obnovljena kuća je izgorjela u požaru.

“Kuća nam je izgorjela, međutim nastavili smo život, nismo se predali već radili. Proizvodimo hranu na svojoj zemlji, a obrađujemo i nekoliko polja koja vlasnici ne obrađuju pa smo ih uzeli pod zakup. Sijemo krompir i druge kulture, nešto za sebe, nešto da prodamo. Do sada smo imali mali plastenik, ali smo zahvaljujući ovoj organizaciji dobili sve što nam je potrebno. Nije lahko živjeti od poljoprivrede, ali mi radimo, imamo nešto svoje mehanizacije i dobro je. Nije neko bogaćenje, ali se može živjeti. Sigurno je došlo u prave ruke”, kaže Nusret Bukva.

Fokus organizacije koja je obezbjedila kompletan materijal za plasteničku proizvodnju je upravo na samoodrživim projektima.

“Važno nam je da ljudi mogli imati prihode i živjeti od svog rada, donacija je obezbjeđena uz pomoć Rijaseta Islamske zajednice-odjela za društvenu brigu. Povratnicima nastojimo dopremiti pomoć koja im je potrebna. Naša politika je takva da pored plastenika obezbjeđujemo i edukaciju za vrijeme sjetve i podršku nakon sjetve, bilo kakav problem da ima, ukoliko je plastenik oštećen usljed loših vremenskih uslova imaju garanciju na to, također ukoliko ima problema sa uzgajanjem povrća tu su naši poljoprivredni inžinjeri koji će pružiti neophodnu podršku”, kaže  Emir Čiča, direktor humanitarne organizacije Islamic Relief WW BiH.

Kompletan materijal za plasteničku proizvodnju isporučen je prije sedam dana, a pomoć u odabiru korisnika pružili su iz Medžlisa Islamske zajednice Goražde.

“Na raspolaganju je ukupno osam plastenika, šest na području Mašića i jedan u Hladiljima u Novom Goraždu, dok je jedan plastenik uručen porodici Tanjo u Beriču kojima je nedavno izgorjela kuća. Ovo je zaista vrijedna donacija, plastenici su oko 150 kvadrata sa svim što ide uz plasatenik od sjemena i đubriva u vrijednosti od 4200 maraka. Ovo će dobro doći našim  povratnicima u manjem bh. entitetu”, kaže Rasim ef. Džafić,glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Goražde.

Ova humanitarna organiuzacija djeluje već nekoliko godina na području BIH u cilju podrške porodicama koje su u teškom materijalnom položaju.