Zamjenjeno 200 metara cjevovoda na najkritičnijim dijelova

Javno komunalno preduzeće „6.mart“ Goražde izvršilo je zamjenu dijela glavnog potisnog cjevovoda u dužini od 200 metara, kako bi se bar dijelom ublažili svakodnevni problemi vodosnabdijevanja grada.

Direktor komunalnog preduzeća Sadik Silajdžić ističe da preduzeće ulaže maksimalne napore kako bi se omogućilo redovno vodosnabdijevanje te naglašava da problem predstavlja gotovo svakodnevno pucanje dotrajalog cjevovoda.

„ Problem je evidentan već skoro pet godina i potisni cjevovod se mora zamjeniti zbog dotrajalosti. Morali smo intervenisati posebno na lokaciji u naselju Baćci gdje je najviše oštećen i zamjeniti oko 200 metara, a sredstva u iznosu od 30.000 KM obezbjedili smo putem kratkoročnog kredita. Snalazimo se, situacija je veoma teška i i još jednom pozivamo nadležne  u gradu Goražde i BPK da se uključe u realizaciju ovog projekta koji komunalno preduzeće samo ne može finansirati“ – kazao je Silajdžić.

Naglašava da je do sada izvršena zamjena cjvovoda u dužini oko 1000 metara, dok postoji potreba za zamjenom još oko 2 800 metara

„ Za to je potrebno obezbjediti oko 800.000 KM i komunalno preduzeće nije u moguućnosti iznaći ta sredstva. I ovo što je urađeno do sada nije trajno riješenje jer se cjevovod mora u cijelosti zamjeniti i sanirati na što konstantno godinama ukazujemo. Riješenje je čelični cjevovod koji će trajati 100 godina, projekti već postoje i  nedostaju sredstva. Potrebna je hitna reakcija kako vodosnabdijevanje grada ne bi došlo u pitanje „ – upozorio je direktor JKP „6.mart“ Goražde.