U 62.godini života preminuo Amer Spahić

U Velikoj sali Centra za kulturu u Goraždu danas je održana komemorativna sjednica povodom smrti Amera Spahića, dugogodišnjeg sudije Kantonalnog suda Goražde koji je nakon kraće bolesti preminuo u 62. godini života.

Komemorativnoj sjednici prisustvovao je veliki broj rodbine, prijatelja i sugrađana te zvaničnika Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

O liku i djelu Amera Spahića govorili su predsjednici Kantonalnog i Općinskog suda Goražde Semija Kuljuh i Sead Imamović, te Alen Selimović.

Saučešće porodici , u ime Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i u svoje ime, uputila je premijerka Aida Obuća.

Pored iskrene žalosti što je Goražde ostalo bez još jednog vrijednog sugrađanina i dobrog suca, premijerka Obuća u svom obraćanju izdvojila je i još jednu vrlinu rahmetli Spahe koja će svima koji su ga poznavali itekako nedostajati.

„S tugom se opraštam, prije svega od dragog prijatelja. Upoznali smo se 1992.godine, u ono neizvjesno i teško vrijeme kada niko od nas nije znao kojim putem će ga život odvesti i kojom profesijom će se baviti. Prijateljstvo sa Spahom sve ove godine bilo je nešto dragocijeno, nepromjenjivo od prvog dana kada smo se upoznali pa do danas. Nedostajat će mi moj prijatelj…Danas se opraštamo od čovjeka koji je cijeli svoj život posvetio dijeljenju pravde i profesiji koja traži upravo ljude sa visokim moralnim vrijednostima kakav je bio rahmetli Spaha“-kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Zahvalnost na toplim riječima saučešća, u ime porodice, uputila je Amerova kćerka Aldijana Spahić.

Amer Spahić rođen je 4. 1. 1959. godine u Goraždu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u gradu na Drini, a nakon toga upisuje Pravni fakultet u Sarajevu na kojem je bio odličan student. Do agresije na Bosnu i Hercegovinu kratko je radio u advokatskoj kancelariji kao pripravnik i kratko u Općini Goražde. Za općinskog javnog tužitelja imenovan je 1992. godine, a samo godinu kasnije za sudiju Okružnog vojnog suda. Od septembra 1996. godine pa do prerane smrti, Amer Spahić obavljao je funkciju sudije Kantonalnog suda Goražde.

 

www.bpkg.gov.ba