Delegacija predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića položila cvijeće na Tjentištu

 

Delegacija predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića na čelu sa Orsatom Miljenićem, predstojnikom Ureda predsjednika Republike Hrvatske i savjetnikom predsjednika za vanjsku i europsku politiku položila je cvjeće na spomen kosturnicu kod centralnog spomenika u Dolini heroja na Tjentištu i spomen ploči na Donjim Barama.

Posjeta Nacionalnom spomeniku Sutjeska organizirana je povodom 77 godine od Bitke na Sutjesci i 75 godina pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu. Posjeta ima za cilj svojevrsno podsjećanje javnosti u Hrvatskoj da su Hrvati dali značajan doprinos u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu. U kontekstu hitorijskog revizinizma koji je na sceni, ali i činjenice da više od polovine ukupnog broja poginulih antifašista u Bitci na Sutjesci dolazi iz Hrvatske, snažne poruke odaslane su iz Doline heroja na Tjentištu.

“Sam dolazak vam govori kakav je naš stav o reviziniozmu o događajima koji su se dogodili ovdje, i sa gledišta Republike Hrvatske stradalo je izuzetno puno naših građana, ljudi koji su se borili za slobodu i svakako je primjereno doći i odati im počast. Mi  ćemo osim ovdje položiiti cvijećei  posjetiti Donje Bare gdje je bilo veliko stradanje Druge Dalmatinske brigade i simbol stradanja Dalmatinaca ovdje”, poručio je Miljanić.

Delegacija je posjetila Muzej Bitke na Sutjesci, a zajedno sa gostima iz Republike Hrvatske cvijeće na spomen kosturnicu položila je i delegacija SABNOR Bosne i Hercegovine.

“Stvari se u regiji mjenjaju dolaskom predsjednika Milanovića na tu poziciju, šalju se sjajne poruke i BIH. Mi očekijemo da će i naša državna delegacija konačno smoći snage da u ovakvom sastavu dođe, da li sami ili sa drugim antifašističkim udruženjima i odaju poštu ne samo građanima BIH koji su stradali na Sutjesci već svim antifašistima”, poručio je Sead  Đulić, predsjednik SABNOR-a BIH.

 

U mjesecu junu kada se obilježava godišnjica Bitke  na Sutjesci, i ove kao i svih dosadašnjih godina nakon rata, antifašisti BIH odvojeno će obilježiti ovaj datum. U  subotu 13.juna u Dolini heroja će se okupit  antifašisti iz SUBNOR-a RS-a, a sedam dana poslije 20. juna godišnjicu Bitke na Sutjesci obilježit će predstavnici SABNOR-a BIH.