Izvorište mineralne vode u novom ruhu

Zahvaljujući naporima Udruženja “Puls mladih”, izvorište Kiseljak u Bogušićima kod Goražda dobilo je potpuno drugačiji izgled. Izvor mineralne vode, poznat decenijama, bio je zanemaren i zapušten, a desetak mladih ljudi iz ovog mjesta polovinom 2018. godine odlučilo je obnoviti lokalitet po kojem su i Bogušići poznati.

– Osnovali smo udruženje najviše zbog Kiseljaka, jer šta god smo ranije pokušavali nismo uspijevali jer nismo imali svoj račun, mogućnost transakcija, a nismo mogli tražiti finansijsku pomoć za naše projekte. Krajem 2018. aplicirali smo za sredstva namijenjena razvoju turizma i od Ministarstva privrede BPK dobili 7.000 KM. To su nam bili prvi koraci – kaže predsjednik Udruženja Amel Begović.

 

Grad Goražde izdvojio je 2.500 KM, dvije firme po 500 KM, a ostatak sredstava su skupljali mještani i posjetioci Kiseljaka. U radove je do sada uloženo oko 14.000 KM.

Ističe da im je cilj stvoriti pretpostavke da izvor mineralne vode ponovo bude posjećen kao nekad.

– Navodno je zdrava za bubrege. Dok smo radili, dolazila je gospođa iz Sarajeva, sa baš dosta ambalaže da naspe. Kaže dolazila je i ranije zbog neke jedne koja ima problema s bubrezima. A u Bogušićima slabo ko ima da je obolio od bubrega – kaže Begović.

Za završetak radova Udruženju “Puls mladih” iz Bogušića potrebna je pomoć pa je i na samom izvorištu postavljen natpis kojim se pozivaju svi koji su u mogućnosti da izdvoje dio sredstava.

– Treba nam još oko 7.000 KM da bi se projekt okončao, a naknadno bismo mi dodatno uredili, sadili cvijeće i ostalo – ističe Begović.

 

Avaz