Urađen projekat rekonstrukcije potisnog cjevovoda Vitkovići – Goražde

Obzirom na česte probleme sa vodosnabdijevanjem zbog pucanja cijevi potisnog cjevovoda Vitkovići – Goražde, a kako je procijenjeno, zbog dotrajalosti i neadekvatnih cijevi koje su ugrađene prilikom posljeratne realizacije ovoga projekta, Gradska uprava Grada Goražda naručila je izradu projekta kako bi se pristupilo rekonstrukciji potisnog cjevovoda kojim bi se riješio ovaj gorući problem za stanovnike Grada Goražda.

 

Tako je nakon provedene procedure potpisan ugovor sa firmom Higracon d.o.o. Sarajevo koja je izradila glavni projekat rekonstrukcije potisnog cjevovoda od Fabrike vode u Vitkovićima – rezervoar Rasadnik u Goraždu. Pomenuta rekonstaukcija po predračunu iz projekta koštala bi 886.010,31 KM i Grad Goražde je u fazi obezbjeđivanja sredstava za finansiranje ovoga projekta čija bi realizacija trebala početi uskoro.

 

Govoreći o projektu gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović u izjavi za medije danas je istakao – ”Nakon Odluke Vijeća za korištenje sredstava Saudijskog fonda tada nismo imali probleme sa primarnim vodovodom već smo imali probleme na sekundarnoj mreži i zbog toga smo sredstva Saudijskog kredita uložili u projekat zamjene 14 kilometara sekundarne mreže gdje smo imali velike gubitke i problem što se realizacijom projekta pokazalo opravdanim. Zavrašavajući četri faze projekta zamjene sekundarne mreže počeo se javljati problem na primarnom vodovodu. Žao nam je je cijevi na primarnom vodovodu su rađene 1997. godine i nije to davno i na bazi ovih problema i a prijedloga građana kao i Gradskog vijeća mi smo naručili izradu projekta rekonstrukcije potisnog cjevovoda i evo on je završen i već ga sutra predajemo na reviziju i onda raspisujemo javni poziv u mjesecu julu za realizaciju projekta. Negdje oko tri kilometra imamo da uradimo vodovoda od Fabrike vode u Vitkovićima do mosta u naselju Baćci i mijenja se pravac vodovoda ide desno prema fabrici odnosno podstanici koja je izgrađena od donacije prijatelja iz Francuske a koja nikad nije bila u funkciji i koja će rasteretiti vod i od nje ima već izgrađen vod do glavnog rezervoara u Rasadniku. Ukupna cijena projekta po predračunu izrađenom projektu je 886.010,31 KM, ali obzirom da ćemo koristiti pomenutu podstanicu koju već imamo trebaće nam oko 400.000,00 KM. Mi smo predložili Vijeću da se sredstva koja su preostala od projekata Saudijskog fonda usmjere u ovaj projekat i ako se odobri mi ćemo već imati određena serdstva. Imali smo sastanak i sa Premijerkom BPK-a i Ministrom privrede BPK-a koji su čvrsto obećali da će od vodnih nakanada sufinasirati ovaj projekat tako da realno mi možemo iznijeti ovaj projekat u ovoj godini. Nakon revizije mi pristupamo realizaciji projekta i molim građane da imaju razumjevanje jer na bazi ranijih grešaka koje su se desili kada je upitanju potisni cjevovod mi sada ne smijemo napraviti grešku, jer BPK-a kredit nije otplatio, a mi moramo da mijenjamo  cijevi.

Želim da kažem da mi radimo i na rješavanju problema vodosnadbijevanja Gornjih Bara, gdje je projekat vrijedan oko 280.000,00 KM i ovih dana se završava projekat i svakako da nam je veliki problem naselje Budići i Osanica što ćemo u narednom periodu riješiti, kao i Gornji Obarak i Vinarići.”