Goražde već 30 dana bez novih slučajeva korona virusa

Dok se situacija u pojedinim kantonima u Federaciji BiH usložnjava i pojavljuju novi klasteri, istovremeno Bosansko-podrinjski kanton ulazi u 30. dan otkako ne broje nijedan novi slučaj zaraženih.

“Provjere se vrše redovno, i za sada nemamo prijavljenih novih slučajeva zaraženih koronavirusom”, istakla je za N1 Edita Velić iz Kriznog štaba BPK-a.

Velić dodaje kako sve zdravstvene službe rade na visini zadatka, te da su u svakom momentu spremni odgovoriti na eventualnu pojavu novih klastera.

Doktor Ednan Drljević iz Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona gdje su danas zabilježeni novi slučajevi zaraze ističe da je pojava novozaraženih očekivana s obzirom na protekle praznike.

Testiramo po Domovima zdravlja, ali nam je najveći problem trenuno što nemamo ekstratora, pa smo ograničeni na 20 uzoraka dnevno koje možemo izvršiti u Zenici i Tešnju. Ostatak se šalje prema UKCS-u”, naglašava dr. Drljević te napominje da epidemiološka slika BiH izgleda jednako kao i ostalih zemalja u svijetu.

“U SAD-u se pojavio veći broj zaraženih nakon prazničnih proslava, jednako tako dešava se i kod nas”, zaključuje dr. Drljević.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić tokom dana je u izjavi za N1 istakao da su slučajevi koji se pojavljuju tzv.epidemiološki repovi te je zbog toga ponovo apelovao na građanstvo da se maksimalno pridržavaju mjera i preporuka nadležnih.

N1