Danas ljetni pohod „Grebak – put života“

– U organizaciji Planinarskog kluba „Goražde – Maglić“ danas se održava tradicionalni  24.  ljetni pohod „Grebak – put života“.

Iako je zbog pandemije koronavirusa ove godine izostao dolazak  učesnika iz drugih dijelova BiH ali i susjednih zemalja, to nije umanjilo značaj kao ni namjere organizatora da uspomene na Grebak sačuvaju od zaborava.

Član PK „Goražde – Maglić“ Fahrudin Hasović bespućima Kacelja i Grepka prolazio je i u najtežim ratnim danima, a redovan je učesnik i poslijeratnih pohoda

„ Već sedam – osam godina učestvujem na ovim pohodima u znak sjećanja na Grebak koji je za Goražde značio put spasa. Tokom rata sam dolazio sedam puta kako bi donijeli hranu i lijekove u opkoljeno Goražde, ali i ranjenike. Drago mi je da se njeguje sjećanje na te dane koje ne smijemo zaboraviti a planinari su sigurno najzaslužniji da to ne padne u zaborav“ – kaže Hasović.

Učesnici tradicionalnog ljetnog pohoda  danas  prelaze dionicu koja je u najtežim danima za Goražde i njegove stanovnike, značila put spasa. Time su goraždanski planinari i u trenutnim okolnostima izazvanim pandemijom koronavirusa, nastavili tradiciju dugu već više od dvije decenije, s porukom da se ne zaboravi.

„ Jutros smo krenuli ispred Gradske dvorane „Mirsad Hurić“ gdje smo kratko upoznali učesnike, posebno one koji prvi put hodaju, zašto mi to radimo i kakav nam je plan i program. Potom smo krenuli prema Grepku odakle smo startali prema Rudoj glavi gdje ćemo imati kraći program o Grepku – putu života. Ove godine na pohod su uticale okolnosti izazvane koronavirusom ali i finansijska situacija, što nam je bilo limitirajući faktor ali ipak imamo oko 60 učesnika što je zadovoljavajući broj“ – pojašnjava predsjednik PK „Goražde – Maglić“ Zajko Šovšić.

Dodaje da, iako je broj učesnika bio ograničen i uglavnom je riječ o onima  iz  Goražda, nekolicina je stigla i iz Sarajeva.

„ Ograničili smo učesnike prilikom javnog poziva na Goražde zbog situacije sa koronavirusom, kako bi izbjegli rizik da se on pojavi. Drago mi je da ima dosta mladih ljudi, momaka i djevojaka, što nam daje snagu da istrajemo u svemu ovome, jer imat će to ko da nastavi. Naš stari slogan je „Da Bog da se nikome ne ponovilo, a da mi ne zaboravimo“. Govoriti o Grepku putu života i onome šta je on značio za Goražde i Istočnu Bosnu, to ćemo prepustiti historičarima da ocijene ali mi mislimo kao i svi učesnici koji stazama Grepka hodaju godinama, da sve ovo zaslužuje veću pažnju i podršku i što više ljudi da pređe tu dionicu, jer ovo ne smije i ne bi trebalo da se zaboravi- poručio je Šovšić.

Pohod „Grebak put života“  organizuje se svake godine u ljetnom i zimskom periodu u znak sjećanja na herojstva, patnje, stradanja ali i podvige naroda gornjeg Podrinja koji su u najteže ratno doba prolazili putem Grepka. Glavni cilj je sačuvati od zaborava i prenijeti  mlađim generacijama šta je Grebak značio u najteže ratno doba, kada je bio žila kucavica za opkoljeni grad. Bio je put spasa ali i put smrti. Mnogi su putem Grepka otišli iz Goražda, snabdijevali se hranom i municijom a mnogi na tom putu ostavili svoje živote stradajući od hladnoće, iscrpljenosti i u neprijateljskim zasjedama.