Procjene rađene na bazi realno očekivanih prihoda; očekujemo napredak kako privrede, tako i svih segmenata društva

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde usvojila je na posljednoj sjednici Dokument okvirnog budžeta BPK Goražde za period 2012-2023.godina.

Dokument okvirnog budžeta je akt koji sadrži makroekonomske projekcije i prognoze budžetskih sredstava i izdataka za naredne tri godine i na njemu se zasniva priprema i izrada budžeta u narednom periodu.

Kako je na današnjoj press konferenciji izjavio ministar za finansije BPK Goražde Mirsad Agović, Ministarstvo je pri izradi ovog dokumenta koristilo smjernice fiskalne i ekonomske politike BPK Goražde za period 2021-2023.godina , ciljeve ekonomske i fiskalne procjene, procjene Federalnog ministarstva za finansije i privredna kretanja na području BPK Goražde. Smjernicama su definisani očekivani prihodi u naredne tri godine s posebnim akcentom na posljedice prouzrokovane pandemijom koronavirusa COVID-19, a kako je istaknuto, procjene su rađene na bazi realno očekivanih prihoda.

„Mi ćemo se prvenstveno morati skoncentrisati na to da isfinansiramo zakonske obaveze Kantona i mislim, prema procjenama, ukoliko ova situacija ne bi eskalirala nekim novim talasima panedemije, da bi ovaj kanton to mogao podnijeti. Na osnovu rebalansiranog budžeta predviđena su pozitivna pomjeranja i mi u svakom slučaju očekujemo jedan napredak, kako privrede, tako i svih segmenata društva“- kazao je današnjoj press konferenciji ministar za finansije BPK Goražde Mirsad Agović.

www.bpkg.gov.ba