Na području Goražda reekshumirani ostaci sedam tijela, potvrđen identitet dvije osobe

Za dvije osobe već je utvrđen identitet , a radi se e o Hediji Džanko i Smailu Hodžiću, dok se za preostalih pet žrtava pretpostavlja da su civili bošnjačke nacionalnosti, ukopani u periodu 1992/93 godina.

“Koliko ja znam prvobitna ekshumacija na ovoj lokaciji je izvršena 2005. godine i to na inicijativu Komisije iz RS-a jer su oni imali informacije da se tu radi o tijelu žene pravoslavne vjeroispovjesti, a mi danas radimo reekshumaciju svih sedam slučajeva. Od njih sedam trenutno imamo DNK nalaze za dvije osobe, sutra će biti i njihova zvanična identifikacija, s tim da ćemo prije identifikacije uraditi sudsko medicinsku obradu posmrtnih ostataka. I od preostalih pet slučajeva moramo uzeti uzorke DNK i poslati na analizu da utvrdimo o kome se radi. Za ova dva slučaja možemo nedvojbeno tvrditi da su Bošnjaci, a za pet slučajeva moramo čekati DNK nalaze”, kaže Vedo Tuco, vještak sudske medicine.

Prema riječima Mirsada Bilajca, glavnog kantonalnog tužioca, Komsija iz RS-a na čiju je inicijativu rađena ekshumacija 2005. godine, već tada je imala DNK nalaze za dvije osobe, koje je uradio Institut za traženje nestalih Republike Srpke međutim rezultate identifikacije Tužilaštvu BPK Goražde proslijedili su tek 2020.godine, nakon 15 godina.

“To je bila nadležnost Komisije iz RS-a koja je radila i koja je kasno poslala nalaze DNK tako da smo tek dobili ove godine i mi ćemo nastaviti rad. Pretpostavljamo i za preostalih pet tijela koji su danas reekshumirana da se radi o Bošnjacima žrtvama rata, jer su tijela stradalih na ovoj lokaciji ukopana tokom rata vjerovatno zbog sigurnosnih razloga”, kaže Bilajac.