Grad Goražde dodjelio dodatnih 11 plastenika za poljoprivrednike

Nakon što je Grad Goražde na osnovu Odluke o raspodjeli sredstava utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2019. godinu dodjelio 35 plastenika danas je u Maloj sali Gradske uprave danas je organizovano potpisivanje 11 dodatnih Ugovora o nabavci i isporuci plastenika i sistema za navodnjavanje sa montažom za potrebe poljoprivrednih proizvođača sa područja grada Goražda.

Ugovore u ime Grada Goražda, kao naručioca, sa predstavnicima firme BIOS P.O. iz Visokog, potpisao je gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović.

Riječ je o projektu čija je ukupna vrijednost oko 16.473,60 KM, a sredstva su obezbijeđena na osnovu Odluke o raspodjeli sredstava utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2019. godinu, a u cilju razvoja plasteničke proizvodnje, na osnovu kojih je Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom dr.sci. Muhamedom Ramovićem nakon što je dodjelila 35 plastenika raspisala Javni poziv za dodjelu dodatnih 11 plastenika od 50m2 sa opremom putem sufinansiranja na osnovu kojega će se dodijeliti i sistema za navodnjavanje za poljoprivrednike koji su odabrani po kriterijima za dodjelu plastenika. Ukupna vrijednost nabavke 46 plastenika je 69.227,20 KM.

Pravo  na učešće u Projektu imale su socijalno i materijalno ugrožene osobe i mlade osobe sa područja grada Goražda koje posjeduju vlastito poljoprivredno zemljište ili njihovi uži članovi porodice, kao i zemljište iznajmljeno u zakup u neposrednoj blizini stambenog objekta u kojem stanuju.

Prilikom potpisivanja ugovora, gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović je istakao – ” Odlukom Vlade Federacije BiH, a na zahtjev lokalnih zajednica mi smo aplicirali i odobrena su nam sredstva još u decembru prošle godine za projekte pomoći poljoprivrednicima. Mi smo krajem mjeseca maja implementirali projekat nabavke 35 plastenika za naše poljopriverdnike i imali smo još sredstava na raspolaganju, tako da smo raspisali Javni poziv za dodjelu dodatnih 11 plastenika i danas potpisujemo ugovor sa firmom BIOS vrijedan 16.473,60 KM. Riječ je o 11 porodica koje će već naredne sedmice imati plastenike. Ostalo je još oko 45 zahtjeva koje nismo mogli udovoljiti tako da ćemo se u narednom periodu se boriti da sa ASB i drugim organizacijama da obezbjedimo i za te naše poljoprivredne proizvođače plastenike. Obaveza naših 11 poljoprivrednih proizvođača, kao i onih 35 koji su prošli na Javnom pozivu jeste učešće sa 10%, a da dvije godine ne mogu otuđiti plastenik.

Imali smo prigovora na koje je Komisija odgovorila, Komisija je bodovala zahtjeve na osnovu kriterija iz Javnog poziva i zaista sve je javno i transparentno i svako može da pogleda i uvjeri se i mi nikada ne bi dozvolili nepravilnosti.”

 

Da su zadovoljni saradnjom sa Gradom Goražde naglasio je vlasnik firme BIOS P.O iz Visokog Nermin Kadrić – ”Na osnovu tendera a nakon okončanog postupka danas smo zaključili ugovor sa Gradskom upravom Grad Goražda o isporuci 11 plastenika od 50 m2. Drago mi je da ćemo ponovo biti u prilici da realizujemo ovakav projekat u sklopu poboljšanja poljoprivrednog ambijenta i življenja u ovom kraju. Već od iduće sedmice mi ćemo pristupiti realizaciji i da ćemo u što kraćem roku podići sve ove plastenike kako bi korisnici mogli da što prije ih stave u funkciju i koriste svojoj svrsi.”