Skupština BPK Goražde na današnjoj vanrednoj sjednici prihvatila je odluku o razriješenju ministra za finansije BPK-a Mirsada Agovića te odluku o imenovanju Esada Kanlića na tu poziciju

Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj vanrednoj sjednici prihvatila je odluku o razriješenju ministra za finansije BPK-a Mirsada Agovića te odluku o imenovanju Esada Kanlića  na tu poziciju.

Oba su kadar Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL), a Kanlić je imenovan nakon što je Agović podnio ostavku na tu funkciju, kako je kazao iz privatnih razloga.

Novi ministar za finansije BPK-a imenovan je sa 14 glasova za, jednim protiv i šest suzdržanih te je  položio i zakletvu

„Zahvaljujem se NBL koja me je predložila kao i svima koji su mi ukazali povjerenje. Nadam se da ćemo uspješno sarađivati i da ću svojim radom to povjerenje i opravdati“ – kazao je Kanlić.

Čestitke novoimenovanom ministru uputila je i premijerka BPK Aida Obuća.

„ Sa žaljenjem sam prihvatila ostavku ministra Agovića kojem sam zahvalna na korektnom i kvalitetnom radu, ali se nadam da će i novi kolega ministar, dijete ovog grada, kvalitetnpo obavljati povjereni posao. Otežavajuća okolnost je momenat njegovog imenovanja koje je u vrijeme pandmeije jako teško, ali zahvaljujući domaćinskom poslovanju uspjeli smo prebroditi šest mjeseci ove godine i isfinansirati sve zakonom zagarantovane obaveze. Vjerujemo da će uskoro stići sredstva od MMF-a i da će novi ministar imati olakšavajuće okolnosti u svom radu“- istakla je Obuća.

Većinom glasova Skupština BPK Goražde danas je po skraćenom postupku usvojila i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih posljedica prouzrokovanih pojavom pandemije koronavirusa.

Ovim zakonom omogućeno je da pravo na pomoć u saniranju posljedica pandemije mogu ostvariti svi privredni subjekti sa područja BPK kojima su otežani uslovi poslovanja i koji su imali znatno smanjenje prihoda za vrijeme pandemije, u odnosu na isti period prošle godine.

Izmjenama je produženo i trajanje važenja „korona zakona“ sa 30 na 60 dana, odnosno do 31. Jula ove godine.

Dosadašnjim zakonom finansijsku pomoć u vidu isplate minimalne neto plate mogli su dobiti samo privredni subjekti kojima je naredbama Federalnog i Kantonalnog štaba za vrijeme pandemije bio zabranjen rad. U  te svrhe u kantonalnom budžetu predviđeno ukupno 640.000 KM namjenskih sredstava, a prema broju ranijih prijava privrednih subjekata 50 posto sredstava bi ostalo neutrošeno.