Građani u BPK koji se ne pridržavaju mjera rizikuju sankcije

Kantonalna Uprava za inspekcijske poslove Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde, u skladu sa naredbama I uputama nadležnih kriznih štabova, proteklih dana vršila je pojačan nadzor u smislu poštivanja epidemioloških mjera, ali je djelovala preventivno bez izricanja sankcija.

Direktor uprave Emko Rizvanović ističe da na taj način nije postignut željeni rezultat te najavljuje da će se od sutra ovaj način rada promijeniti.

“ Angažovali smo maksimalan broj inspektora koji rade na terenu u cilju kontrole poštivanja svih naloženih mjera odnosno naredbi. Akcenat je stavljen na privredna društva koja upošljavau veći broj radnika koji borave u zatvorenom prostoru, zatim trgovinske i ugostiteljske objekte te frizerske salone. Inspekcija će kontrolisati da li se poštuju mjere odnosno koriste zaštitne maske I dezinfekciona sredstva, tako da ćemo u slučaju pogoršanja situacije biti prinuđeni da posegnemo I za nepopularnim represivnim mjerama” – kazao je Rizvanović.

Upozorio je da svi  koji se ne budu pridržavali  mjera I naredbi nadležnih štabova koje sun a snazi,  rizikuju sankcije

“Sankcije za ove prekršaje su od 100 do 2.000 KM za fizička lica, od 2.000 do 8.000 KM za obrtnike I od 3.000 do 10.000 KM za pravna lica. Takođe napominjem da lica koja su zaražena koronavirusom a koja se ne budu pridržavala svih uputa I mjera, mogu počiniti krivično djelo  za koje je propisana kazna zatvora do jedne godine” – precizirao je Rizvanović.

Naglasio je da sve mjere koje poduzme inspekcija uz asistenciju policije, neće dati rezultate ukoliko građani, obrtnici i poslodavci ne shvate da će se najbolje sami zaštititi tako što će poštovati sve naložene mjere za suzbijanje širenja koronavirusa…

„ Apelujem na građane i poslodavce da ozbiljno shvate obavezu nošenja maski u zatvorenim prostorima i distance na otvorenom prostoru, te izbjegavaju javna okupljanja  osim ako nisu neophodna a i tada izbjegavati ona koja izlaze iz dozvoljenih okvira, 100 prisutnih u zatvorenom prostoru i 300 na otvorenom. Zaštitite tako i sebe i druge pa neće biti potrebe ni za preventivnim a pogotovo ne za represivnim mjerama“  poručili su iz kantonalne inspekcije.

Inače, na području BPK Goražde trenutno su četiri osobe inficirane koronavirusom, dok je jedna osoba oporavljena. Pod zdravstvenim nadzorom je 40 osoba, a do sada je testirano 2 161 osoba.