Goražde ponovo bez vode, traži se reakcija Tužilaštva

Sve su glasniji i prijedlozi da se protestima reagira na uskraćivanje nekih od osnovnih ljudskih prava

 

I dok broj zaraženih osoba koronavirusom ponovo raste, Goraždanima probleme stvara i to što su ponovo tokom dana bez vode. Tako je bilo i jučer.

Najčešći odgovor koji daju nadležni u Javnom komunalnom preduzeću “6. mart” je da je došlo do pucanja cijevi ili se radi na zamjeni dotrajalih. Najkritičnija tačka je potisni cjevovod od Fabrike vode u Vitkovićima do Goražda.

Tako je i posljednja najava glasila da će “zbog rekonstrukcije potisnog cjevovoda” građani ponovo biti bez vode do okončanja radova.

Goraždani su najprije zbijali šale na vlastiti račun, ali na temperaturama višim od 30 stepeni snage za to ponestaje. Neodgovornost, bahatost, nesposobnost, komentari su koji se mogu pročitati na društvenim mrežama, a upućeni su odgovornima u komunalnom preduzeću i Gradskoj upravi.

Sve su glasniji i prijedlozi da se protestima reagira na uskraćivanje vode, kao osnovnog ljudskog prava, te da se bunt zbog izgradnje betonskih obaloutvrda pretvori u šire proteste zbog ukupne situacije u gradu sa neriješenim životnim pitanjima poput vodosnabdijevanja.

– Ovo je sramota. Sramota je da u 21. vijeku nemamo kap vode – jedan je od komentara Goraždana.

Traži se i reakcija Tužilaštva, jer je Goražde prije dvadesetak godina uložilo blizu 3,7 miliona dolara u izgradnju cjevovoda. Kvalitet cijevi je, međutim, takav da one ne mogu izdržati pritisak te dolazi do čestih pucanja.

– To da nemamo vode više i nije vijest. Napišite kad je ovaj grad bude imao – jedna je od poruka sa društvenih mreža.

Avaz