Goraždanin Haris Pleh nakon sjajne rukometne sezone produžio ugovor u Portugalu

Saradnja je nastavljena nakon odlične sezone i sjajnog učinka ovog 24-godišnjeg bh rukometaša.

“I naredne dvije sezone nosim dres Sporting Horta. Klub je to ozvaničio prije dva dana, a ugovor smo potpisali još prije mjesec dana. Sezona je bila odlična za mene i cijelu ekipu, ciljevi su ostvareni, a to je opstanak u ligi koji nije ni dolazio u pitanje kako je sezona odmicala”, kaže Pleh.

Dodaje da je u Portugalu odlično prihvaćen od prvog dana.

“Tada su me najavili kao veliko pojačanje u borbi za opstanak. Uslijedila je odmah gostujuća velika pobjeda pomalo i neočekivana gdje sam odigrao fantastično i tako je teklo kroz sezonu. Plus odigrane utakmice s velikim klubovima poput Porta Sportinga i Benfice su samo bile vjetar u leđa i velika motivacija. Imao sam primamljive ponude iz Španije, Francuske,ali i drugih klubova u Portugalu, međutim odlučio sam nastaviti u ovom klubu, a ponude su samo dokaz mog rada i zalaganja prošle sezone. Na Horti se osjećam odlično i sretno, svi smo kao jedna velika porodica i naši navijači su fantastični, učinili su sve da me zadrže i nije se bilo teško u takvoj atmosferi dogovoriti”, kaže Pleh.

Zaigrati u najboljim ligama svijeta san je većine sportista, a Pleh ističe kako mu je dalje napredovanje prioritet.

“Potrebno mi je što više utakmica, a ovdje to imam. San je svakako zaigrati u najboljim ligama svijeta i kad dođe do tog želim maksimalno biti spreman i zreo za takve izazove”, kaže Haris.

Žali zbog situacije u bh rukometu koja nije bajna.

“Vjerujem da ljudi u savezu imaju najbolje namjere i da će bolja vremena doći. Važan mi je rukomet u Goraždu, grad rukometa prije svega. Klub mi je puno dao iako sam davno otišao. Ali svejedno, mnogo volim klub i momke koji se bore svim silama za grb i grad. Ali mislim da nedostaje podrška s viših nivoa. Raja je navikla na rukometne spektakle kada su u našoj dvorani “padali” veliki Borac, Izviđač, Sarajevska Bosna, a klub se danas na sve načine bori za opstanak u ligi. U Portugalu se recimo proglasio šampion Porto jer je bio prvi, liga se proširila, niko nije ispao i tako su skoro svi uradili. Nadam se da ćemo i mi. Sve drugo nije fer, pa bih apelovao na sve ljude da pomognu klubu s takvom tradicijom jer Goražde zaslužuje biti na vrhu. A momcima koji nose dres kluba svaka čast jer odricanja koja oni daju za svaku su pohvalu i divljenje i ovim putem im čestitam na svemu uz nadu da ću ih i sljedeće sezone pratiti u društvu najboljih jer tu im je i mjesto”, kaže Haris Pleh