Goraždanski planinari organizuju prvi pohod Goražde – Memorijalna šuma 8372

Planinarski klub „Goražde – Maglić“ ove godine neće biti dio Marša mira „Nezuk-Potočari“ iz razloga što je organizacioni odbor za obilježavanje 11. godišnjice genocida u Srebrenici donio odluku da, zbog epidemiološke situacije, ograniči broj učesnika.

Iako je pandemija koronavirusa prekinula kontinuitet učešća ovog goraždanskog kluba u Maršu mira, ona ih kažu  neće spriječiti da odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Predsjednik PK „Goražde – Maglić“ Zajko Šovšić ističe da će 11. Jula biti organizovan  prvi pohod Goražde- „Memorijalna šuma –Srebrenica 8372“

„ Članovi planinarskog kluba došli su na ideju da organiziramo prvi pohod na dionici Goražde –Posestra, gdje je u znak sjećanja na žrtve  genocida izgrađen kompleks „Memorijalna šuma –Srebrenica  8372“. Drago nam je da ćemo ipak biti u prilici na svoj, simboličan način odati počast žrtvama genocida u Srebrenici, uz poruku da se nikada i nikome to ne ponovi i ne zaboravi“ – ističe Šovšić.

Jedan od inicijatora pohoda, član planinarskog kluba Fahrudin Hasović pojašnjava da će  tokom pohoda biti odata počast i stradalim stanovnicima i braniocima Goražda.

„ Mnogo je simbolike svemu tome jer pohod je 11. Jula u dužini od 11 kilometara, koliko je memorijalna šuma udaljena od Goražda. Krenut ćemo da spomenika ubijenoj djeci Goražda kojoj ćemo odati počast  a potom i braniocima Goražda na centralnom spomen obilježju, a onda nastvaljamo prema memorijalnoj šumi koja je goraždanski simbol stradanja Srebrenice. Pripreme su već počele i pozivamo sve građane koji žele da nam se pridruže i da zajendo odamo počast nevinim žrtvama srebreničkog genocida“ – kazao je Hasović.