Pomama za serološkim testovima u Goraždu, dobavljači ne mogu odgovoriti potražnji

Sa odlukom Crne Gore da državljanima BiH pred ljetnu sezonu omogući ulazak uz priložen negativan ELISA, odnosno serološki test, koji prikazuje prisustvo ili odsustvo antitijela na koronavirus, goraždanske zdravstvene ustanove susrele su se sa pravom pomamom za ovim testovima. Radi se o tome da su ovdje najjeftiniji testovi pa iz  tih razloga na testiranje dolaze građani iz svih krajeva BIH kako bi imali dokaz da nisu bili u kontaktu sa virusom.

U Goraždanskom Domu zdravlja ističu da su prve količine potrošili i nabavili nove, ali da ih crpe gotovo na dnevnoj bazi što dobavljači teško mogu pratiti.

“Mi zaista imamo ogroman interes građana iz različtih dijelova BIH jer su čuli da su kod nas vrlo povoljne cijene za serološko testiranje, prvi kontingent koji smo nabavili, 100 reagensa praktično smo odmah potrošili, nabavili smo novu količinu koja je također potrošena, bukvalno dobavljač ne može da stigne da nabavi pa posuđujemo od drugih ustanova. Ogroman je interes, najviše  zbog tih administrativnih prepreka i potrebe prelaska granice s Crnom Gorom”, kaže Edin Čengić, direktor JU Dom Zdravlja “dr. Isak Samokovlija”.

Testovi su dostupni po istoj cijeni od 30 maraka i u Kantonalnoj bolnici Goražde gdje također ovih dana vlada veliki interes građana za serološke testove. U Domu zdravlja podsjećaju da su još početkom maja uputili inicijativu Zavodu zdravstvenog osiguranja BPK Goražde da finansira ove testove, ali sve do tada ih vrše na komercijalnoj osnovi. To je tek malo više od troškova, a i vrlo pristupačno građanima.

“Nismo htjeli neku ogromnu cijenu, čisto da ne budemo na gubitku, a nismo mislili da profitiramo time iako nam je značajan  izvor prihoda tako da je to jedna dobra stvar za našu ustanovu.Nadamo se da će Zavod pozitivno odgovoriti tako da to ide malo sistematičnije, po medicinskim I epidemiološkim indikacijama, da tražimo kontakte i ljude koji su bili u kontaktu sa virusom”, ističe dr.Čengić.

Pojašnjava da se prilikom serološkog testa testira krv na antitijela, a određivanjem prisustva ovih antitijela dolazi se do zaključka jeste li se susreli s virusom. Dok čekaju odgovor Zavoda u Domu zdravlja ističu da bi bilo jako važno da bude pozitivan.

“Kako bi saznali da li postoje antitijela koja ukazuju na to da li je osoba prije dužeg vremena bila u kontaktu s virusom, da je bila zaražena a da nije znala i da pratImo te osobe za koje znamo da su bile zaražene kako se antitijela kreću dalje. Po nekim preliminarnim nalazima koje smo dobili kod osoba koje su bile dokazano pozitivne antitijela su opala što nam govori da taj imunitet možda nije trajan. Važno je da to znamo i sutra kad bude vakcina, hoće li ljudi trebati ili ne da se vakcinišu, da li će trebati ili ne da se čuvaju”, pojašnjava dr.Čengić.