U Kantonalnoj bolnici Goražde potpisan ugovor o rekonstrukciji, adaptaciji i izgradnji Hemodijaliznog centra

Velika radost za dijalizne pacijente i građane Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

U Kantonalnoj bolnici Goražde danas je potpisan ugovor o rekonstrukciji, adaptaciji i izgradnji Hemodijaliznog centra, čime je realizacija ovog veoma značajnog projekta ušla u završnu fazu.

Ugovor u vrijednosti od 704.000 KM sa odabranim izvođačem radova, firmom „Kaja Company“ iz Goražda,u prisustvu premijerke Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aide Obuće i kantonalnog ministra zdravstva Eniza Halilovića, potpisala je direktorica Kantonalne bolnice Goražde prim.dr. Nermina Kamenica.

„ Hemodijalizni centar je veliki uspjeh za građane Goražda. Imat imat ćemo najsavremeniji hemodijalizni centar tako da pacijenti neće više putovati na relaciji Goražde-Sarajevo-Goražde četiri sata, koje ih je još dodatno iscrpljivalo. Zahvaljujem se Vladi i Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde koji su prepoznali problem dijaliznih pacijenata. Zahvaljujem se svim donatorima na upućenim donacijama i svima koji će učestovati u realizaciji ovog velikog uspjeha, uspostave Hemodijaliznog centra Kantonalne bolnice Goražde“ – kazala je nakon potpisivanja ugovora direktorica Kantonalne bolnice Goražde prim. dr. Nermina Kamenica.

Uspostava Hemodijaliznog centra je jedan od prioritetnih projekata na čijoj je realizaciji Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde intezivno radila posljednjih godinu dana, kaže premijerka BPK Goražde Aida Obuća te naglašava da je zadovoljstvo utoliko veće što su rezultati tog rada današnjim činom sve vidljiviji.

„ Ovo je veoma važan projekat za sve nas, a posebno za naše sugrađane, dijalizne pacijente. Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde svojim angažmanom, sredstvima iz budžeta kaoi obezbjeđenjem donatorskih sredstava, uradila je mnogo na poboljšanju zdravstvenih usluga na području cijelog kantona, posebno usluga Kantonalne bolnice. Nastojat ćemo da liječenje pacijenata van kantonasvedemo na minimum ulažući u zdravstveni sektor, u našu bolnicu, a na taj način i zdravstvene usluge učinit ćemo dostupnim svim građanima našeg kantona“- poručila je premijerka BPK Aida Obuća.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i Enver Kodžaga, predstavnik 11  dijaliznih pacijenata iz Goražda koji je izjavio da je ovo je veliki dan za dijalizne bolesnike te da ga nažalost mnogi od njih nisu dočekali.

„ Evo, konačno poslije 20 godina, ova Vlada je sa direktoricom bolnice našla načina i sredstva da se napravi taj dijalizni centar. Borimo se za život svaki dan. Evo, na ovoj vrućini valja otići u Sarajevo; u najluksuznijem autu čovjek kad ode i kad se vrati umoran je, a ne da odemo, uradimo dijalizu i vratimo se takvi umorni, ponovo se moramo voziti 120 kilometara nazad. Uglavnom, teško je ali eto, valjda će Bog dati da se jednom i ovo završi i da se počne normalno dolaziti na dijalizu i odlaziti“-  kazao je predstavnik dijaliznih pacijenata Enver Kodžaga.

Prema riječima ministra Eniza Halilovića, za sufinansiranje ovog projekta u budžetu kantonalnog Ministarstva zdravstva obezbijeđeno je 260.000 KM, a dio sredstava obezbijedit će se i kroz realizaciju „korona“ zakona.

Zahtjevu Vlade BPK odazvalo se i Federalno ministarstvo okoliša i turizma koje je  početkom ove godineza uspostavu Hemodijaliznog centra uplatilo 50.000 KM. Aparate za dijalizu koji su već isporučeni Kantonalnoj bolnici obezbijedili su Ambasada Narodne Republike Kine u BiH i NLB banka d.d. Sarajevo, a u nabavci još jednog dijaliznog aparata uplatom sredstava u iznosu od 30.000 učestvuje i BH Telecom.

Ostatak sredstava, uz pomoć Vlade BPK Goražde i donatora, obezbijedit će Kantonalna bolnica Goražde.

Rok za završetak radova na rekonstrukciji, adaptaciji i izgradnji Hemodijaliznog centra pri Kantonalnoj bolnici Goražde je četiri mjeseca.