Sjećanje na Srebrenicu: S munara u Goraždu u petak u podne bit će proučena salla

Povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici sutra u 12 sati na Trgu branilaca grada u Goraždu bit će zaustavljen saobraćaj, a u isto vrijeme sa džamijskih munara u cijelom kantonu proučit će se salle.
Iz goraždanskog muftijstva i Vlade BPK pozvali su građane da učestvuju u aktivnosti koja je simbolično nazvana “Stani za čovječanstvo” te da u 12 sati zaustave sve aktivnosti i na taj način odaju počast stradalim u genocidu u Srebrenici.

“Pozivamo sve građane da u trenutku kad začuju sallu zastanu, zaustave sve svoje aktivnosti i odaju počast stradalim u genocidu u Srebrenici. Našim stajanjem odajemo počast nevinim, ali i stojimo u ime cijelog čovječanstva da više nikada niko ne bude ubijen”, poručila je premijerka Aida Obuća.

Salla je u islamskoj tradiciji Bošnjaka oglašavanje nečije smrti i na ovaj način će se u svim džamijama i džematima odati počast svim nevinim žrtvama genocida.

“Srebrenica je naš generacijski zadatak, svih da na bilo koji način svake godine obilježimo ovaj značajan dan. To nije pitanje samo Bošnjaka već cijelog čovječanstva. Pozivamo građane Goražda da zajedno pošaljemo ovu poruku sa Drine, da smo spremni stati za čovječanstvo. Genocid u Srebrenici najveći je zločin nakon Drugog svjetskog rata i pozivamo naše građane da sutra u 12 sati stanu na minutu gdje god se nalazili, u kući, na ulici, kafani, za mašinom jer na taj način sa sallom počinjem ovaj događaj sa svih munara u BiH i učit će se salla za žrtve Srebrenice”, poručio je Remzija ef. Pitić, muftija goraždanski.

U nedjelju 12. jula na mostu Alije Izetbegovića bit će organiziran i tradicionalni događaj “Nema te na kahvi” posvećen Srebrenici.