Goražde: Česti kvarovi na vodovodu izazvali klizišta

U trenutku pucanja cjevovoda hiljade litara vode natopi obližnje livade

Česti kvarovi na tzv. potisnom cjevovodu Vitkovići – Goražde, pucanje cijevi i nemogućnost radnika Javnog komunalnog preduzeća 6. mart da u potpunosti saniraju kvarove, izazvali su niz klizišta na obali rijeke Drine.

U trenutku pucanja cjevovoda hiljade litara vode natopi obližnje livade, a voda nastavlja teći i nakon što se kvarovi, uz pomoć komada gume i metalnih šelni, pokušaju sanirati.

To je, kažu mještani, izazvalo slijeganja terena koja su za sada primijećena na poljoprivrednom zemljištu, ali niko sa sigurnošću ne zna do kada će gubici na vodovodu trajati.

– Pored šetališta koje je ranije uništeno radovima, primijetili smo dva veća i dva manja klizišta. Za sada je zemljište u pitanju, ali niko ne zna do kad će voda otjecati u tlo i hoće li se klizišta nastaviti širiti, pa ugroziti i objekte i magistralnu cestu.

Mjesecima ta voda otječe, ali se ni nakon sanacije cijevi u potpunosti ne može zaustaviti. Odranije je primijećeno da je voda prošla ispod groblja Lastavice i da otječe u Drinu, tako da se plašimo da će i groblje biti ugroženo – kazao nam je jedan od mještana.

Kvarovi na potisnom cjevovodu već duže izazivaju nestanke vode u slavinama Goraždana. Iz komunalnog preduzeća i Gradske uprave ranije su saopćili da je za zamjenu cijevi potrebno približno 800.000 KM.

 

Avaz