Građani BPK Goražde ‘Stali za čovječanstvo’ i odali počast žrtvama genocida

Minutom za čovječanstvo građani Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas su odali počast žrtvama genocida u Srebrenici. Ideju simbolično nazvanu “Stani za čovječanstvo” zajedno su inicirali Vlada BPK i Muftijstvo goraždansko u namjeri da iz…

…dijela BiH kojem je prijetila sudbina Srebrenice pošalju poruku da se ne zaboravi i da se ovakav zločin nikada i nikome ne ponovi.

Tačno u podne, zaustavljen je saobraćaj na Trgu branilaca grada, a građani su stajanjem na mjestu na kojem su se zatekli odali počast srebreničkim žrtvama.

Istovremeno sa munara svih džamija u BPK Goražde učena je salla za žrtve Srebrenice. Riječ je o vjerskom sadržaju koji je nekada bio dio muslimanske tradicije, i učila se kada neko umre te su na taj način ljudi obavještavani sa munara.

Jutros je iz Goražda krenuo i tradicionalni 8. biciklistički maraton prema Srebrenici, dok će se na dan dženaze u subotu, 11. jula u memorijalnoj šumi “Srebrenica 8372” na lokalitetu Posestre kod Goražda proučiti odlomci iz Kur'ana. Istog dana bit će održan i prvi pohod Planinarskog kluba ‘Goražde – Maglić’ na dionici Goražde-Posestra u dužini od 11 kilometara.

Dan poslije, u nedjelju 12 jula u organizaciji Mreže mladih Muftijstva goraždanskog na Mostu “Alija Izetbegović” bit će održan tradicionalni performas “Nema te na kahvi”.

(Vijesti.ba / FENA)