Vrijednost donacija Evroske unije za potrebe zdravstvenog sistema u BPK Goražde, u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa oko 300.000 KM

 

JZU Kantonalna bolnica Goražde danas je isporučen ultrazvučni aparat čiju nabavku je finansirala Evropska unija u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa (COVID-19), a kojeg provodi UNDP BiH. Primopredaji ove veoma značajne donacije prisustvovala je i premijerka BPK Goražde Aida Obuća te resorni ministar Eniz Halilović.

Od proglašenja početka pandemije izazvane koronavirusom do danas, u okviru ovog projekta JZU Kantonalnoj bolnici Goražde , pored ultrazvučnog aparata, doniran je i mobilni RTG aparat te respirator kao i velika količina medicinske, zaštitne opreme. Prema riječima premijerke Aide Obuće, radi se o donaciji čija je vrijednost oko 300.000 KM.

„Zahvaljujući Misiji Evropske unije u BiH i UNDP- u koji su uvažili potrebe i finansijske mogućnosti Bosansko-podrinjskog kantona, u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa, za potrebe zdravstvenog sistema u našem kantonu, uručene su veoma vrijedne donacije, koje slobodno mogu procijeniti na oko 300.000 KM. Vlada BPK Goražde zaista ima dobru saradnju sa UNDP-om i Evropskom unijom i u sve donacije koje dolaze od Evropske unije uključene su institucije vlasti i zdravstvene institucije u BPK Goražde“-ističe premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Donirani ultrazvučni aparat od velikog je značaja za potrebe JZU Kantonalna bolnica Goražde jer oprema s kojom je do sada raspolagala ova javna zdravstvena ustanova, kako je ovom prilikom istaknula direktorica Nermina Kamenica, već odavno je dotrajala.

 

www.bpkg.gov.ba