U Memorijalnoj šumi 8 372 obilježena godišnjica genocida

Godišnjica genocida u Srebrenici nizom događaja obilježena je i u Goraždu, gradu kojem je bila namjenjena slična sudbina. Uz sirene koje su se  povodom Dana sjećanja na genocid oglasile  danas tačno u podne  i u gradu na Drini, počast srebreničkim žrtvama odata je i  u kompleksu Memorijalne šume – Srebrenica 8 372 na Posestri , kojom Goražde trajno čuva sjećanje na genocid u Srebrenici.

U organizaciji Mreže mladih Muftijstva goraždanskog   upriličen je prigodan vjerski program u čast žrtava genocida te proučen zikr i tevhid.

Koordinatorica Amela Mujagić podsjeća da Mreža mladih već nekoliko godina nizom aktivnosti obilježava godišnjicu genocida

„ Svake godine odajemo počast svima onima koji su nedužno ubijeni, svim našim šehidima  i onima koji su svoje živote dali za odbranu Srebrenice, Goražda kao i naše drage Bosne i Hercegovine.   To je najmanje što možemo učiniti za njih. Zbog njih, zbog nas i budućih generacija. Da se ne zaboravi i nikad ne ponovi Srebrenica“ – ističe Mujagić.

Dodaje da uz 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, zbog novonastale situacije izazvane pandemijom korona virusa i mjera koje ne dozvoljavaju okupljanja više od 300 ljudi na otvorenom, niko od članova Mreže mladih nije mogao  ići na dženazu u Potočare.

„ Mi smo odlučili svoj doprinos dati   posjetom Memorijalnoj šumi 8 372  i prigodnim vjerskim sadržajem te  predavanjem  Derviša Dede Hodžića, našeg Zlatnog ljiljana  obilježiti ovaj datum. Datum, koji za svu mladu populaciju treba biti „buđenje“ svijesti i važnost saznanja o genocidu u Srebrenici i na ono što se dešavalo u Bosni i Hercegovini tokom agresije“ – istakla je koordinatorica Mreže mladih Muftijstva goraždanskog.

Memorijalna šuma – Srebrenica 8 372 danas je bila i odredište goraždanskih planinara kojima je pandemija prekinula kontinuitet učešća u Maršu mira. No to ih kažu nije osujetilo u njihovoj namjeri da dostaojanstveno obilježe godišnjicu genocida organizacijom prvog pohoda na dionici Goražde –Memorijalna šuma u dužini od 11 kilometara.

„ Ovo je jedna nova ideja koja će, nadamo se prerasti u tradiciju. Danas je oko 50 učesnika prešlo tu dionicu i prezadovoljni smo odzivom jer je bilo zaista veliko interesovanje naših građana, ali je sve reducirano zbog epidemiološke situacije. Odali smo počast poginulim braniocima i djeci Goražda a cvijeće smo položili i u Memorijalnoj šumi  uz poruku „Da se nikad ne zaboravi i nikome ne dogodi Srebrenica““ – kazao je predsjednik Planinarskog kluba „Goražde – Maglić“ Zajko Šovšić.

U organizaciji Mreže mladih Muftijstva goraždanskog sutra će u gradu na Drini biti održan i tradicionalni performans „Nema te na kahvi“.