Krizni štab Ministarstva zdravstva apeluje na građane da se pridržavaju mjera

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde svakodnevno raste broj oboljelih od koronavirusa, a od jučer su registrovana četiri novoboljele osobe te još jedan smrtni slučaj.

Po riječima direktorice Zavoda za javno zdravstvo dr. Medine Bičo, od posljedica koronavirusa preminula je starija ženska osoba, hronični bolesnik, što je treći smrtni slučaj na području kantona. Trenutno je na  području BPK aktivno ukupno 37 slučajeva, od kojih su tri  pacijenta hospitalizirana na klinici Podhrastovi. Ostale  inficirane  osobe su u kućnoj izolaciji bez ili sa blažim  simptomima, dok je  ukupno 178 osoba, bližih kontakata,   u  samoizolaciji.

Obzirom da se epidemiološka situacija u BPK pogoršava, krizni štab kantonalnog Ministarstva zdravstva  je u stalnom zasjedanju I prate preporuke sa viših nivoa. Apeluju na građane, ali I sve pravne I poslovne subjekte da se pridražavaju mjera kako bi se spriječilo širenje zaraze.

 

„ Ukoliko dođe do pogoršanja situacije i porasta  broja oboljelih krizni štab bit će primoran donijeti nove restriktivne mjere, ukoliko se važeće naredbe I preporuke ne budu poštivale. Akcenat je najvise na kantonalnoj Upravi za inspekcijske poslove da kontunuirano prati i pojača nadzor nad  provođenjem mjera, ali na terenu je evidentno da se mnogi građani i pravni subjekti ne pridržavaju“ – ističe ministar zdravstva BPK Goražde Eniz Halilović.

Dodao je da su zdravstvene ustanove  za sada  dobro obezbjeđene sa osnovnom zaštitnom opremom, dezinfekcionim  I drugim sredstvima, ali da je trenutno problem  što  Goražde u ovom trenutku  nema izolatorij

„ Pokrenuti su koraci I u tom smislu. Mi smo formirali komisijju koja je uputila zahtjev gradskoj upravi za ustupanje Đačkog doma za potrebe izolatorija, a ministarstvo urbanizma je zaduženo da sagleda mogućnosti za adaptaciju ovog objekta“ – kazao je Halilović.