Isplata jednokratne novčne pomoći penzionerima u BPK slijedeće sedmice

Jednokratna novčana pomoć penzionerima sa najnižom penzijom sa područja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde kao i licima starijim od 65 godina koji su se u vrijeme trajanja stanja prirodne nesreće našli u stanju socijalne potrebe, bit će isplaćena slijedeće sedmice – potvrdio je ministar za socijalnu politiku BPK Eniz Halilović.

Po njegovim riječima, pravo na dodjelu jednokratne novčane pomoći u iznosu od po 50 KM na osnovu javnog poziva i utvrđenih kriterija, ostvarilo je 2 506 korisnika.

„  Na javni poziv prijavilo se oko 2 700 osoba  od čega je 2 506 ispunilo uslove za ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć za penzionere sa najnižom penzijom isplaćenom na teritoriji Federacije, a takođe tu su i lica starija od 65 godina koja nemaju nikakvih primanja. Vlada je na zadnjoj sjednici usvojila odluku o odobravanju tih sredstava i očekujemo isplatu iduće sedmice putem banaka ili pošte“ – pojasnio je Halilović.

Dodao je da oko 200 osoba nije ostvarilo pravo na ovaj vid pomoći jer  nisu ispunili propisane kriterije.

„ Pored visine primanja jedan od kriterija je bio i  prebivalište na području BPK Goražde. Međutim, bilo je zahtjeva osoba koje imaju prebivalište na području entiteta Republika Srpska  kao i lica koja  imaju veće penzije od minimalnih, tako da nisu ispunjavali uslove“ – precizirao je Halilović.

Sredstva u iznosu od 125.300 KM u ove svrhe su obezbjeđena  u budžetu BPK Goražde na osnovu  Zakona o ublažavanju negativnih posljedica uzrokovanih stanjem nesreće BPK Goražde.