Kajakaši organizuju mini regatu na Drini, avantura od Ustikoline do Goražda duga 22 kilometra

 

Kajakaši organizuju mini regatu na Drini, avantura od Ustikoline do Goražda duga 22 kilometraČlanovi kajakaškog kluba Buk (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Kajakaški klub Buk Goražde organizator je svojevrsne regate koja će startati sutra iz Ustikoline.

Svi kajakaši, rekreativci i zaljubljenici u vodene sportove koji posjeduju vlastito plovilo mogu uzeti učešća u mini regati Drinom u dužini od 22 kilometra.

 

Kajakaši koji su inicijatori ovog događaja podsjećaju da je državno prvenstvo u kajaku u organizaciji ovog kluba, koje je održano prije nekoliko godina u okviru Internacionalnog festivala prijateljstva njihova posljednja velika aktivnost.

 

“Nakon toga svake godine tradicionalno smo organizirali spust kajakaša koji nije bio takmičarskog karaktera. Želja nam je da afirmišemo sve koji vole vodene sportove i doprinesemo oživljavanju raftinga na Drini. Pozivamo sve koji posjeduju bilo koju vrstu plovila da nam se sutra u 10 sati priključe u Ustikolini”, kaže Kenan Kadrić, predsjednik KK „Buk“ Goražde.

 

Kadrić ističe kako nakon uklanjanja prostorija koje su desetljećima bile na usluzi kajakašima nikada nisu dobili nove, te da to predstavlja najveći problem u klubu koji danas broji svega desetak aktivnih članova.

 

Dodaju također kako je šteta ne iskoristiti potencijal koji ima Drina za rafting i splavarenje. Činjenica je međutim da iz godine u godinu ova vrsta turizma na Drini potpuno zamire, a Turistička zajednica u čijoj bi nadležnosti trebala biti afirmacija turizma i potencijala koje nudi jedna od najljepših rijeka u BIH već nekoliko godina nije organizirala niti jednu aktivnost koja bi privukla turiste u ovaj dio BIH.