Otkazan „Festival prijateljstva – Goražde 2020.“

Dvadeset treći internacionalni „Festival prijateljstva“ koji se trebao održati u periodu od 1 do 7. Avgusta u Goraždu otkazan je zbog pogorđane epidemiološke situacije – odlučio je Gradski štab civilne zaštite Goražde.

 

Članovi štaba upoznati su sa naredbama Federalnog ministarstva zdravstva o proglašenu epidemije zaraznih bolesti te su donijeli jednoglasu odluku da se ovogodišnji festival i zvanično otkaže.

Dogovoreno je da će samo simbolično na jarbol biti  podignuta festivalska zastava uz vatromet, dok će u Gradskoj Art galeriji, uz poštivanje svih epidemioloških mjera biti otvorena izložba djela nastalih na Internacionalnoj likovnoj koloniji ”Boje prijateljstva” Goražde 2019. Što je jedan od najvrijednijih segmenata ove internacionalne manifestacije.

„ Obzirom da se epidemiološka situacija pogoršala, te da se broj oboljelih od koronavirusa povećava, ovu odluku donijeli smo u najboljoj namjeri da zaštitimo zdravlje građana. Pozivamo ih  na poštivanje svih odluka kriznih štabova Federacije Bosne i Hercegovine i BPK Goražde, ali i  ostalih nadležnih institucija koje se, između ostalog, odnose  na redovno održavanje higijene, nošenje maski, izbjegavanje javnih okupljanja, držanje distance i poštivanja mjera samozolacije, posebno u slučajevima kada su bili u kontaktu sa osobama kod kojih je testiranjem potvrđeno prisustvo koronavirusa“ – poručio je komandant Gradskog štaba, gradonačelnik Muhamed Ramović.

Uputio je  apel građanima da ograniče i  boravak u prostorijama Gradske uprave, javnim ustanovama i  preduzećima te da, ukoliko nije neophodno fizičko prisustvo, sve svoje obaveze nastoje obaviti posredstvom telefona ili interneta.