Opozvan načelnik općine Pale u FBIH Asim Zec

Opoziv je izglasan tijesnom većinom, a za smjenu je glasalo šest vijećnika SDP-a, A-SDA, SBB-a i jedne vijećnice koja je nedavno napustila SDA stranku čiji je član i načelnik Zec. Protiv opoziva glasalo je pet vijećnika iz SDA. Svemu je prethodila burna rasprava o radu Doma zdravlja Prača i zapošljavanju u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Tokom rasprave je istaknuto da je situacija u Domu zdravlja samo kulminacija višegodišnjih problema u ovoj lokalnoj zajednici, te je najprije tražena smjena Upravnog odbora Doma zdravlja nakon koje su, prema tvrdnjama vijećnika SDP-a Alije Spreča počele prijetnje vijećnicima što je izazvalo revolt, a potom i glasanje o opozivu.

Smijenjeni načelnik Asim Zec koji je je na ovoj poziciji od 2003.godine tvrdi da je opoziv nezakonit.

“To je volja većine da donesu nezakonitu odluku. Izborni zakon je jasan i on kaže da u izbornoj godini nema donošenja odluka o preispitivanju rada načelnika niti bilo koga drugog, niti opoziva niti bilo koje druge promjene, tako da je sve ovo nezakonito na što su vijećnici upozoreni i od mene i od sekretara vijeća. Centralnoj izbornoj komisiji BiH će biti poslana ova odluka kao i moja intervencija, i nakon dobijanja mišljenja CIK-a vidjet ćemo da li ima krivične ili druge odgovorosti” , kaže Zec.

On je podsjetio da mu je Općinsko vijeće u decembru prošle godine jednoglasno dalo saglasnost da ostane na funkciji do kraja mandata, nakon što je stekao uslove za penziju.

“Mogao sam da prekinem mandat, ali je vijeće od mene tražilo da ne prekidam mandat do izbora novog načelnika, kako bi izbjegli troškove prijevremenih izbora, što sam prihvatio. Moja je obaveza da ostanem do kraja mandata na što me i tri mjeseca od izbora obavezuje i Izborni zakon”, kaže Zec.