Halilović: Zgrada Đačkog doma u Goraždu bit će pretvorena u izolatorij

Zgrada nekadašnjeg Đačkog doma u Goraždu bit će pretvorena u izolatorij Kantonalne bolnice Goražde, potvrdio je ministar zdravstva Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Eniz Halilović.

Po njegovim riječima, ova odluka donesena je usljed pogoršanja epidemiološke situacije uz konsultacije nadležnih te činjenice da kapaciteti Kantonalne bolnice ne mogu odgovoriti potrebama Covid pozitivnih pacijenata kojima je potreban medicinski nadzor.

– BPK Goražde je još 13. maja ostao bez privremenog izolatorija koji je bio smješten u privatnom stambenom objektu našeg sugrađanina Zijada Ćurovića, koji je vraćen vlasniku. U međuvremenu je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije te je krizni štab ministarstva zdravstva BPK Goražde pokrenuo aktivnosti na uspostavi trajnog izolatorija te je odlučeno da se u te svrhe iskoristi objekat Đačkog doma koji je potrebno adaptirati – pojasnio je Halilović.

Dodao je da je krizni štab ministarstva zdravstva usvojio izvještaj komisije te je zadužena Vlada BPK odnosno ministarstvo za urbanizam da u saradnji s Gradskom upravom Goražde poduzmu aktivnosti na adaptaciji ovog objekta.

– Prema procjeni trenutnog stanja adaptacija objekta procijenjena je na 22.000 KM, a Vlada BPK i Grad Goražde će zajedno finansirati radove tako da očekujemo hitne reakcije svih nadležnih. Nastojali smo pronaći trajno riješenje za duži period, iako je po zakonu nismo bili dužni formirati izolatorij, već karantin za kojim još uvijek nema potrebe. Međutim, hospitalizaciju pacijenata vrši Kantonalna bolnica tako da smo zbog sve većeg broja pacijenata koji odlaze i na Kliniku Podhrastove, morali pronaći adekvatan prostor za hospitalizaciju pacijenata oboljelih od koronavirusa – kazao je ministar zdravstva BPK Goražde.

(Vijesti.ba / FENA)