Promjenjen režim saobraćaja preko mosta Alije Izetbegovića

Kao što je poznato javnosti, JP Ceste Federacije BiH u 2019. godini na području Goražda je implementiralo četiri infrastrukturna projekta ukupne vrijednosti 4 miliona KM i to: raskrsnica na cesti M20 u Vitkovićima, zatim izgradnja trotoara na relaciji Vinarići – Baćci, izgradnja šetališta, odnosno trotoara od semafora u ulici Maršala Tita koja se spaja sa Mostom žrtava genocida u Srebrenici i ulicom Muhidina Mašića Munje na magistralnom putu M20, odnosno novog kružnog toka koji će biti izgrađen, do Novog Goražda. Četvrti, veoma značajan projekat odnosi se na rekonstrukciju ul. Kulina bana, zatim ul. Seada Sofovića Sofe.

J.P. Ceste Federacije BiH i u 2020. godini planira implementaciju još dva veoma važna projekata na području grada Goražda koji se odnose na potpunu rekonstrukciju Mosta žrtava genocida u Srebrenici i izgradnju kružnog toka u ulici Maršala Tita koja se spaja sa Mostom žrtava genocida u Srebrenici i ulicom Muhidina Mašića Munje na magistralnom putu M20, čija je ukupna vrijednost 3,3 miliona KM.

Obzirom da su u toku radovi na rekonstrukciji Mosta žrtava genocida u Srebrenici zbog čega je preusmjeren saobraćaj preko mosta Alije Izetbegovića uslijed čega je opterećen grad od strane neformalne grupe građana upućena je peticije prema Gradskoj upravi u kojoj traže da se režim saobraćaj promjeni na što je odgovoreno pozitivno, te će u narednom periodu od 19h do 23h biti zabranjen saobraćaj preko mosta Alije Izetbegović i u dijelu ulice Zaima Imamovića od semafora prema mostu, odnosno isti preusmjeriti na most u naselju Baćci.

Govoreći o ovoj odluci gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović u izjavi za medije je istakao – ”Obzirom da je Festival prijateljstva odgođen, odnosno biće na simboličan način obilježen mi smo održali sastanak na kojem smo razmatrali o preusmjerenju saobraćaj u ulici Zaima Imamovića i preko mosta Alije Izetbegovića. U međuvremenu tačnije jučer nam je stigla peticija građana u kojoj traže da se u večernjim satima preusmjeri saobraćaj na pomenutim dionicam odmah sam sazvao sastanak na kojem smo konstatovali da je peticija opravdana i donijeli smo odluku da se saboraćaj u od semafore u ulici Zaima Imamovića i preko mosta Alije Izebegovića u periodu od 19h do 23h preusmjeri i naručili smo saobraćajne znakove tako da pomenuta odluka stupa na snagu sutra navečer uoči Bajrama.  Također, smo imali usmene zahtjeve i naših ugostitelja da se saobraćaj na pomenutim dionica izmjesti bar u večernjim satima. Drago mi je kad imamo ovako dobre i opravdane ideje građana za koje možemo zajednički naći rješenje.”