Bajram namaz klanjat će se širom Muftijstva goraždanskog

Bajram namaz sutra će se klanjati u svim džamijama i mesdžidima na području  Muftijstva goraždanskog u 6.08 sati.

Bajram namaz u džamiji Kajserija u Goraždu predvodit će Ibrahim ef. Hadžihasanović, dok će  bajramsku hutbu održati glavni imam Medžlisa IZ Goražde Rasim ef. Džafić. Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić bajram namaz predvodit će u džamiji u Rudom (RS).

Iz islamske zajednice skrenuli su pažnju vjernicima da u džamijama ali i izvan njih poštuju upute i mjere koje su na snazi kako bi se izbjegli rizici u trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

„Bajram namaz klanjat će se uz poštivanje svih vjerskih i epidemioloških propisa a bajramske hutbe bit će kraće. Džamije će biti otvorene 15 minuta prije klanjanja bajram namaza. Prošli bajram  imali smo prvo klanjanje bajram namaza u džamiji Bektija u naselju  Laleta, a ovaj bajram prvi put će se klanjati u džamiji u Hubjerima, koju je obnovio odnosno sagradio naš rahmetli hadžija Jusuf Hubjer, tako da će vjernici iz tog dijela grada prvi put moći klanjati u ovoj prelijepoj džamiji“ – kazao je glavni imam Medžlisa IZ Goražde.

S ciljem smanjenja rizika, Islamska zajednica izdala je detaljne  upute vjernicima o načinu obilježavanja Kurban bajrama i samog klanjanja namaza

„ Pozivamo sve vjernike da se pridržavaju mjera i uputa odnosno da sa sobom ponesu maske jer im u suprotnom neće biti dozvoljen ulazak u džamije koje ćemo popuniti poštujući fizičku distancu. Oni koji ne budu mogli ući u džamiju moći će klanjati u našim velikim čistim i prostranim haremima gdje će se takođe poštivati pravilo distance u cilju zaštite vjernika. Pravilo je i da prije dolaska u džamiju vjernici uzmu abdest  jer su sada zatvorene i abdesthane kako bi se smanjio rizik“ – podsjetio je ef. Džafić.

Obzirom da je za Kurban bajram vezan i obred prinošenja žrtve odnosno klanja kurbana, vjernicima se sugeriše da taj čin provedu u skladu sa islamskim propisima, a njegovu podjelu da obave uz primjenu svih epidemioloških mjera. Glavni imam napominje da je na području Medžlisa IZ Goražde uspješno realizirana i akcija kurban.

„ Uspješan je odziv bio jer je više od 130 osoba  uplatilo kurbane da se zakolju u Goraždu ali da se nabave  od povratnika u manjem bh.entitetu. Takođe i Rijaset IZ u BiH će uplatiti određeni broj kurbana, tako da će biti žrtvovano preko 1 500 kurbana na području Goražda. Kurbansko meso je namjenjeno socijalno udroženim kategorijama, određenim udruženjima i drugim stanovnicima“ – kazao je glavni imam Medžlisa IZ Goražde.

Iz islamske zajednice skrenuli su pažnju i na način čestitanja Kurban bajrama uz sugestiju da se ono obavi bez fizičkog kontakta i sa propisane distance.