Poziv građanima da uz bajramske praznike pokažu odgovornost

Bajramski praznici su prilika za masovnija okupljanja i druženja što predstavlja veći rizik za širenje koronavirusa. Od građana BPK Goražde očekujemo da budu odgovorni uz predstojeće praznike i tako sačuvaju svoje i zdravlje najbližih – poručeno je sa današnjeg sastanka premijerke BPK Aide Obuće, ministra zdravstva Eniza Halilovića i direktorice Zavoda za javno zdarvstvo BPK dr. Medine Bičo.

Naglašeno je da je i na području ovog kantona sve više oboljelih od koronavirusa sa težom kliničkom slikom što je, kako je istaknuto, alarm za odgovorno ponašanje.

Poziv građanima da budu odgovorni uz bajramske praznike: Sve je više oboljelih sa težom kliničkom slikom što je alarm na odgovorno ponašanje – poručeno sa sastanka u zgradi kantonalnih institucija

Najava: Pred nama su Bajramski praznici, masovnija okupljanja i druženja što je pogodno za širenje korona virusa. Stoga je u Vladi kantona danas održan sastanak sa kojeg je porečuno da budemo odgovorni jedni prema drugima, da izbjegavamo fizičke kontakte i čuvamo svoje i zdravlje najbližih. Sve je više oboljelih sa težom kliničkom slikom što je alarm na odgovorno ponašanje.

„Svakim danom sve je više oboljelih u našem kantonu a ukoliko ne budemo odgovorni u narednom periodu možemo očekivati još težu epidemiološku situaciju. Činjenica da imamo već šest smrtnih slučajeva nije ohrabrujuća tako da jedino odgovornošću svih nas na području BPK Goražde možemo spriječiti širenje pandemije COVID-19“ – kazala je premijerka Aida obuća.

Apelovala je na građane da i u danima bajrama pokažu maksimalnu odgovornost

„  Apelujem na sve građane BPK Goražde da prije svega poštuju preporuke kako Federalnog tako i Kantonalnog kriznog štaba te zahtjevamo od svih onih unutar sistema BPK Goražde koji imaju nadležnost da kontrolišu sprovođenje tih preporuka, da iste inteziviraju kako bismo spriječili širenje pandemije COVID-19. Vlada BPK Goražde će sa svoje strane dati punu podršku svim organima kao i zdravstvenim institucijama a sa druge strane će zahtjevati odgovonost onih koji u tom lancu  zakažu“ – naglasila je Obuća.

Najavila je da će uskoro u ovom kantonu biti riješeno i pitanje izolatorija u prostorijama Đačkog doma čiju će adaptaciju finansirati i Vlada BPK.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde dr. Medina Bičo naglasila je da se epidemiološka situacija u ovom kantonu pogoršava

„ Trenutno imamo 53 aktivna slučaja od kojih je osam lica smješteno na Kliniku Podhrastovi dok u dva u Kantonalnoj bolnici Goražde. Bilježimo sve veći broj zaraženih u Goraždu ali i u općinama Foča i Pale u FBiH. Pozivam građane da se uz predstojeći bajram odgovorno ponašaju. Jako je bitno  održavanje fizičke distance  i nošenje maski, a takođe bi preporučila da se smanje porodična okupljanja, naročito ondje gdje imamo starije osobe, hronične bolesnike, da to bude na otvorenom uz maksimalan oprez“ – poručila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.