Bajram-namaz klanjan u džamijama širom goraždanskog muftijstva

Bajram-namaz u džamiji Kajserija u Goraždu predvodio je Ibrahim ef. Hadžihasanović, a bajramsku hutbu koja je bila nešto kraća održao Rasim ef.Džafić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Goražde.

“Danas je dan žrtve, Kurban-bajram koji će ostati upamćen po tome što vjernci nisu mogli obići sveta mjesta u Meki i Medini, suočavamo se sa velikim izazovom i iskušenjem, ali i ovu kušnju možemo savladati kao i one prije snažnim pouzdanjem u Allaha, jakom voljom i disciplinom”, poručio je između ostalog Rasim efendija Džafić, glavni imam.

On je čestitajući Kurban-bajram pozvao vjernike da budu disciplinovani te da se ne okupljaju u velikom broju u danima bajrama kako ne bi ugrozili svoje najbliže.

I dok je prošlog bajrama prvi put bajram namaz klanjan u džamiji Bektija u naselju Laleta, vjernici su prvi put klanjali bajram-namaz u džamiji u Hubjerima koju je sagradio hadžija Jusuf Hubjer. Uz poštivanje mjera vjernici su se okupili i u drugim džamijama i mesdžidima širom muftijstva, a muftija goraždanski bajram-namaz ovaj put je klanjao u džamiji u Rudom.

Bajramsko čestitanje obavljeno je uglavnom bez fizičkog kontakta i uz distancu, iako se i ovaj put posebno pred gradskim džamijama tradicionalno okupio veliki broj vjernika koji su željeli podjeliti radost bajrama sa svojim sugrađanima. Vjernici su se uglavnom pridržavali propisanih mjera.