Na godišnjoj konvenciji okupiti uspješne Goraždane iz cijelog svijeta

Poslanik Saveza za bolju budućnost u Skupštini BPK Goražde, Muradif Kanlić, pokrenuo je inicijativu da se Goraždani koji su tokom i nakon ratnih dešavanja rasuti po cijelom svijetu okupe na godišnjoj konvenciji na kojoj bi se razgovaralo o unaprijeđenju uvjeta života stanovnika ovog dijela BiH, ali i jačanju veza sa dijasporom. Na ovakvom zasjedanju učestvovali bi predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti BPK i općina u njegovom sastavu, privrednici i intelektualci sa ovog područja, ali i istaknuti pojedinci koji su u brojnim zemljama svijeta uspješni u oblastima kojima se bave.
– Svi smo upoznati da su mnogi privrednici, ljekari, profesori i drugi intelektualci postigli značajne uspjehe i veoma su cijenjeni u državama u kojima trenutno žive, ali da istovremeno nisu zaboravili svoj grad. Mislim da bi organizacijom ovakvog skupa Vlada omogućila da se razmijene ideje, iznesu stavovi i mišljenja, te predlože i realiziraju novi projekti. Na ovaj način u procese predlaganja, pa i odlučivanja uključili bismo ljude koji su izvan politike. Svjesni smo da bi sa boljim vezama i lobističkim timovima na federalnom, državnom i međunarodnom nivou, sve funkcioniralo mnogo lakše i brže, a kako bi BPK postao kanton investicija i proesperiteta – kazao nam je Kanlić.
Uz brojne umjetnike u različitim oblastima, Goražde i istočna BiH mogu se pohvalilti da širom svijeta imaju čak i stručnjake na čelu velikih klinika, velikih građevinskih projekata, pa čak i gradonačelnike pojedinih evropskih gradova.
avaz