Koronavirusom zaraženo 11 štićenika Doma za stara i iznemogla lica u Goraždu

Devet novih slučajeva zaraze koronavirusom registrovano je na području BPK Goražde u posljednja 24 sata, od čega je pet iz Doma za stara i iznemogla lica u ovom kantonu. Čak 11 štićenika doma i dva uposlenika su zaraženi koronavirusom te je situacija u ovoj ustanovi zabrinjavajuća.

Nedostaje medicinskog kadra i opreme, a Krizni štab Ministarstva zdravstva u tom smislu poduzima mjere kako bi se prevazišla trenutna veoma teška situacija u ovoj ustanovi.

Direktor Doma za stara i iznemogla lica Anes Begović ističe kako su od početka pandemije poduzete sve mjere kako bi se zaštitili korisnici.

“Kod nekih korisnika simptomi su se pojavili u ponedjeljak, pregledani su i testirani. U dva dana imamo 11 štićenika koji su pozitivni i dva uposlena. Oni su trenutno u svojim sobama, zatvoreni, one koji su negativni smo odvojili u drugu zgradu kako bi ih izolirali. Danas su nastavljena testiranja i bit će testirani svi do kraja sedmice kada ćemo imati jasniju sliku. Sa osobama koje su pozitivne radit će stručno medicinsko osoblje”, kaže Begović.

Usluge doma trenutno koriste 42 osobe, a problem je nedostatak osoblja koje brine o njima.

“Imamo problema sa medicinskim osobljem, medicinska sestra i njegovateljica su pozitivne i one su u izolaciji. Imali smo sastanke sa Kriznim štabom i epidemiologom, pokušavamo angažovati stručno medicinsko osoblje koje bi moglo raditi u ovoj situacij”, kaže Begović.

Dr. Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo ističe kako bi najbolja varijanta bila smještanje pozitivnih pacijenata u izolatorij kojeg još uvijek nema, međutim olakšavajuća okolnost je činjenica da svi pozitivni iz Doma za stara i iznemogla lica imaju blaže simtome.

“Od početka epidemije dobro kontrolišemo situaciju, jedno vrijeme smo imali potpuni karantin i izolaciju, sve do sada smo prebrodili na najbolji način, ali nažalost desilo se da virus uđe u ustanovu. Borimo se i dat ćemo sve od sebe da rješimo ovu situaciju, porodice korisnika molim za strpljenje, sve informacije mogu dobiti od nas o zdravstvenom stanju korisnika i bilo kakvim promjenama”, kaže Begović.

Posjete Domu za stara i iznemogla lica izričito su zabranjene.

Na području BPK Goražde aktivna su 83 slučaja zaraze, u izolaciji se nalazi 239 osoba, dok se od početka pandemije oporavilo 99 pacijenata.