Zaštitne maske iz Goražda stigle do Floride: Svaki proizvod donosi i priču osoba s invaliditetom

Članovi Udruženja oboljelih od cerebralne paralize i distrofije zaposleni u radionici “Životna pomoć” od samog početka pandemije koronavirusa počeli su proizvodnju zaštitnih pamučnih maski za lice. Prvi su u BPK Goražde proizveli maske za Zavod za javno zdravstvo i Civilnu zaštitu, dajući svoj doprinos u borbi protiv pandemije, a njihov rad i kvalitet zaštitnih maski prepoznali su i šire.

Tako su izvezli blizu 1.000 komada zaštitnih maski u SAD, gdje je naručilac maske donirao fondaciji Florence Fuller na Južnoj Floridi. Tamo su aktivnosti članova oboljelih od cerebralne paralize i distrofije izazvale veliko interesovanje.

Udruženje oboljelih od cerebralne paralize i distrofije osnovano je 1996. godine od kada su aktivni na poboljšanju položaja i prava osoba s invaliditetom kao jedne od najranjivijih kategorija društva te njihovom zapošljavanju u svojoj radionici. Cilj im je da dostojanstveno žive od vlastitog rada pa su pokrenuli proizvodnju različitih, veoma kvalitetnih proizvoda od platnenih pokućnica, pamučnih kecelja, cekera, posteljina, ukrasnih i jastuka za putovanja, a sve to odnedavno izvoze na Floridu.

Amela Imamović, menadžer prodaje, ističe da svaki od ovih proizvoda donosi i priču osoba s invaliditetom.

“To su priče o njihovoj želji da pokažu da mogu da rade i da žele biti tretirani kao ravnopravni članovi zajednice koji doprinose i zajednici i vlastitoj porodici”, kaže Amela.

Iz Udruženja pozivaju građane da podrže njihovu proizvodnju te doprinesu borbi protiv diskriminacije osoba s invaliditetom u zajednici.

Njihove aktivnosti podržao je i CARE International Balkans u okviru projekta “Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH”, a finansijski ih podržavaju CARE Češka i Vlada Češke Republike.

Njihovi proizvodi mogu se pogledati na web stranici i putem Facebook stranica Udruženje oboljelih od cerebralne paralize i distrofije i Radionica “Životna pomoć” za radnu okupaciju osoba s invaliditetom Goražde.