Kod tri migranta u Bihaću potvrđena zaraza koronavirusom

 

Zaraza koronavirusom potvrđena je kod najmanje tri ilegalna migranta koji borave na području Bihaća, a posljednji takav slučaj otkriven je u četvrtak.

Nicola Bay, voditelj ureda Danskog vijeća za izbjeglice (DCR) u BiH pojasnio je za portal Faktor kako su zaraženi migranti koji su smješteni u prihvatni centar “Bira”. Prva dva slučaja potvrđena su 16. avgusta, a treći u četvrtak.

Nakon proglašenja pandemije koronavirusa DCR je u suradnji s Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) izradio plan djelovanja za sprječavanje širenja zaraze među ilegalnim migrantima sukladno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Dio plana je i uspostava dezinfekcijskih tunela na ulazima u migrantske kampove te posebnih odjela za izolaciju i karantenu. Za migrante kod kojih se utvrdi zaraza predviđen je smještaj u specijalizirane lokalne zdravstvene ustanove.

Bay je otkrio i kako je DCR taj koji provodi sustavni zdravstveni nadzor nad ilegalnim migrantima pa su zahvaljujući tome od pojave epidemije pregledali njih oko 33 hiljade.

Na temelju praćenja mogućeg rizika od zaraze koronavirusom nešto više od 6000 ilegalnih migranata koji su stigli u BiH od početka epidemije bilo je u preventivnoj izolaciji, a 172 migranta bila su u izolaciji jer su imali simptome koji su tipični za COVID-19.

Na virus su testirana ukupno 172 migranta, a ispostavilo se kako su trojica bila pozitivna.

U prihvatnim centrima na području Unsko-sanskog kantona u BiH trenutačno je smješteno oko tri i po hiljade ilegalnih migranata a još oko dvije i po hiljade ih je u dva prihvatna centra kod Sarajeva.

Procjena je lokalnih vlasti kako je to u najboljem slučaju tek polovica migranata koji se sada nalaze u BiH jer ih na tisuće boravi na otvorenome i spava po parkovima i u napuštenim objektima.

Zbog sve većeg pritiska stanovništva, vlasti Unsko-sanske županije odlučile su pokušati zaustaviti dolazak novih migranata pa su na prilaznim cestama koje iz drugih dijelova BiH vode ka Bihaću postavljene nadzorne točke na kojima policija kontrolira vozila i ne dopušta prolazak onima koji prevoze migrante.

Istodobno stižu upozorenja kako ta mjera vjerojatno neće riješiti problem jer migranti put nastavljaju pješice zaobilazeći ceste i policijske kontrole.

(Vijesti.ba / Hina)