Na Mravinjcu kod Goražda otvoren LifeLine fest posvećen bh. grafičaru Emiru Dragulju

Uvod u festival bio je i performans u bašti hotela Casablanka u Mravinjcu u kojem su učestvovali članovi Karate kluba “Holiday” iz Goražda, majstori joge i meditacije Anika Petrović i Mensura Burdigge te Minka Muftić, glumica Narodnog pozorišta iz Sarajeva.

Mravinjac je rodno mjesto jednog od najznačajnijih bh. grafičara Emira Dragulja, a njegovi orginalni radovi pohranjeni su u Umjetničkoj galeriji BIH.

“Mi smo ovaj festival u cjelosti posvetili istaknutom umjetniku Emiru Dragulju koji je rođen ovdje, a živio je i radio u Beogradu, također iz razloga jer želim da promovišem svoj grad i svoje ljude koji su kreativni. Ovdje postoje fenomenalni potencijali, kreativnosti i zdravog življenja i svega što je lijepo. Dakle, sadržaj festivala je joga, meditacija, umjetnost, muzika”, poručila je ovom prilikom Sabiha Hadžimuratović, direktorica LifeLine festivala.

Prve večeri festivala priređen je i koncert Leile Hrelje, a petak večer je rezervisan za poeziju Enise Hrelje, Munevera Perle i Advije Herende, kojima će se pridružiti glumica Minka Muftić.

Ulaz na festival koji je specifičan po tome što je, između ostalog i festival bez alkohola, bez plastike, sa eko i humanitarnim programom je besplatan. Na njegovu posebnost večeras su ukazali i Sanid Zirak iz gradske uprave Goražde, te ministar kulture Arman Bešlija, a gesta umjetnice Lele Čelik koja je poklonila svoju sliku Udruženju koje okuplja djecu sa posebnim potrebama, ganula je sve prisutne.

Umjetnička kolonija na Mravinjcu okupila je brojna zvučna imena iz gradova u regionu. Na festival su stigli majstori joge i meditacije iz Novog Sada, Beograda i Zagreba, članovi akademija umjetnosti iz Srbije, Crne Gore i BIH.

Tokom festivala koji će trajati do 30.avgusta bit će organizirane radionice meditacije, himalajske škole tradicionalne joge, zatim radionice pripreme zdrave hrane koje će voditi poznati kuhar Hamed Turkušić, radionice rukotvorina Udruženja Stari zanati te drugi sadržaji.

U centru festivala je umjetnička kolonija koju će voditi Branka Turkić čiji asistent je bio grafičar Emir Dragulj.

Za svoga života Dragulj je pokazao izuzetno bogatu stvaralačku aktivnost, imao je oko 40 samostalnih izložbi i preko 100 kolektivnih i dobitnik je mnogobrojnih nagrada u zemlji i inozemstvu.