Uputstva CIK-a o načinu sprovođenja lokalnih izbora u uslovima pandemije

Centralna izborna komisija BiH objavila je uputstvo o načinu provođenja lokalnih izbora u uslovima epidemije koronavirusa. Međutim, da bi se ispoštovale sve epidemiološke mjere biće im potrebno još novca, zbog čega su Vijeću ministara uputili zahtjev za još 2,5 miliona maraka.

Glasači i članovi biračkih odbora na ovogodišnjim izborima morat će se strogo držati instrukcija koje je izdala Centralna izborna komisija. Dan prije i na dan izbora na svim biračkim mjestima u državi provodit će se neophodne epidemiološke mjere, kao što je mjerenje temperature i dezinfekcija ruku na ulazu. Biračka mjesta će se provjetravati svakih sat vremena, te redovita dezinfekcija radnih površina.

Predsjednik biračkog odbora odgovoran je za nadzor nad primjenom navedenih mjera, a to se primarno odnosi na poštivanje fizičke distance unutar biračkih mjesta, ali i i ispred njih. Ovakva situacija zahtijeva dodatan broj ljudi i opreme.

“Danas smo uputili akt Vijeću ministara, ministarstvu civilnih poslova, ministarstvu finansija, to je prva adresa kojoj se obratila Centralna izborna komisija, da se ovo pitanje sistemski riješi. U okviru odobrenih i dobijenih sredstava i koja su namijenjena za borbu protiv Covida, moraju se nabaviti sredstva, koja su neophodna za nabavku materijalno-tehničkih sredstava i opremu na dan izbora”, izjavio je član CIK-a Suad Arnautović.

Dan prije izbornog dana predsjednik i članovi biračkog odbora i njihovi zamjenici u saradnji sa nadležnima dužni su osigurati dezinfekciju cjelokupnog prostora biračkog mjesta. Biračka mjesta uglavnom su školske ustanove.

Za nabavku neophodne opreme koju će koristiti glasači i članovi biračkih odbora i glasači, neophodna su dodatna finansijska sredstva, kaže Arnautović.

“Sadašnja aproksimacija se kreće negdje oko dva i po miliona maraka dodatnih sredstva koje je neophodno osigurati u budžetu ili na nekim drugim nivoima”, dodao je.

“Logično je da im treba više novca da bi osigurali zaštitu birača i i članove biračkih odbora, samo je pitanje kako će oni iskoristiti taj novac, koliko je to zaista svrsishodno i neophodno da se toliko novca, troši i pitanje je da li će parlamentarci ponovno razmatrati da se spoje lokalni i opći izbori kako bi uštedjeli novac”, ističe politička analitičarka Ivana Marić.

Do održavanja lokalnih izbora ostalo je nešto više od dva i po mjeseca, a u Bosni i Hercegovini će biti registrirano oko 5.500 biračkih mjesta.

bhrt.ba