U Foči zaplijenjene cigarete, oružje i municija, spriječeno i krijumčarenje robe iz Srbije

Pripadnici Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH i Jedinice granične policije Hum u saradnji sa službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, na osnovu naredbe Suda BiH, izvršili su pretres dva objekta i dva putnička motorna vozila u vlasništvu V.P. i R.J. iz Foče.

Prilikom pretresa na području Foče zaplijenjena je veća količina cigareta bez akciznih markica, određena količina oružja i municije te mobilni telefoni.

Zbog počinjenog krivičnog djela “nedozvoljen promet akciznih proizvoda” lišeni su slobode i V.P. i R.J. te se rad na predmetu nastavlja pod nadzorom Tužilaštva BiH. Tokom pripreme i realizacije planiranih aktivnosti korištena je specijalistička oprema koju je GPBiH donirala Vlada SR Njemačke.

Pripadnici Jedinice granične policije Zvornik su također, radeći na sprječavanju krijumčarenja preko državne granice, spriječili krijumčarenje veće količine tekstilne robe iz Republike Srbije u BiH. Riječ je o odjevnim predmetima zaštićenih robnih marki “Hugo Boss”, “Levi Strauss”…

Krijumčarenje je otkriveno prilikom nadzora u graničnom pojasu na području Zvornika i kontrolom vozila Škoda, bh. nacionalnih oznaka. Vozilom je upravljao K.H. (1980.) državljanin BiH, koji nije posjedovao dokumentaciju o porijeklu robe. O događaju je obaviješten tužilac Tužilaštva BiH, koji je naložio da se roba i sredstva izvršenja krivičnog djela privremeno oduzmu te dostavi izvještaj o počinjenom krivičnom djelu “krijumčarenje”.

Službenici JGP Višegrad, danas su lišili slobode i V.N. (1975.), državljanina Republike Srbije. Graničnim provjerama utvrđeno je da ga potražuje Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona zbog krivičnog djela “utaja”. Kontroliran je pri ulasku u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Vardište i predat službenicima MUP-a RS.

Istog dana, prilikom ulaska u BiH na prijelazu Kostajnica lišen je slobode E.P. (1988.). Utvrđeno je da ovog državljanina BiH potražuje Osnovni sud u Kozarskoj Dubici zbog krivičnog djela “teška krađa”. Službenici JGP Dobrljin, E.P. predali su službenicima Sudske policije Prijedor.

 

Službenici JGP Hum, jučer su lišili slobode N.J. (1984.) jer je za njim Policijska uprava Istočno Sarajevo MUP-a RS raspisala potragu zbog krivičnog djela “krivotvorenje isprave”. Bh. državljanin je kontrolisan na ulasku u BiH na prijelazu Hum i predat službenicima MUP-a RS.

klix.ba