“Bugarski san” najbolji film Bihać Avantura Film Festivala

Film “Bugarski san” reditelja Srđana Šarenca bit će prikazan u Takmičarskom programu Beldocsa.

Nakon svjetske premijere na Drugom AJB DOC Festivalu, film “Bugarski san” bosanskohercegovačkog reditelja Srđana Šarenca nastavio je svoj festivalski život te je prikazan na Tuzla Film Festivalu, Balkantage u Minhenu i Bihać Avantura Film Festivalu gdje je osvojio Grand Prix – Unska Sirena za najbolji film.

“Jako sam počastovan što je takav eminenti žiri od naših najboljih glumaca – u sastavu Vanesa Glođo, Senad Bašić i Miro Barnjak – dodijelio filmu ‘Bugarski san’ Grand Prix – Unska Sirena za najbolji film Bihać Avantura Film Festivala. Ova nagrada mi znači veliko priznanje za moj rad i potvrdu da se isplatilo uložiti sedam godina mog života u stvaranje ovog filma”, kaže Šarenac.

Trenutno se priprema za srbijansku premijeru filma “Bugarski san”, koja će biti upriličena 5. septembra u okviru takmičarskog programa Beldocsa.

“Bugarski san” donosi neobičnu priču o Petri Kallenbach, siromašnoj penzionerki iz Njemačke koja ne može preživjeti od svoje minimalne penzije i koja u potrazi za boljim životom ostavlja sve i odlazi u Istočnu Evropu. Priču o njoj Šarenac je odlučio dokumentovati nakon što je uočio da i u Njemačkoj, najbogatijoj državi Evropske unije, postoji ranjiva grupa građana.

“To su autohtoni Nijemci u svojoj sedmoj ili osmoj deceniji života, koji su svoj cijeli radni vijek radili u Njemačkoj, a koji sada ne mogu da prežive od svoje minimalne penzije koja se kreće između 700 – 800 eura mjesečno. Ti penzioneri ne prihvataju da je starost kraj života, već smatraju da je to mogućnost za početak novog života te odlučuju da se presele u zemlje Istočne Evrope, gdje nikad ranije nisu bili, ali će u Istočnoj Evropi sa svojom penzijom od 700 – 800 eura imati puno kvalitetniji život. To je tema o kojoj vrlo malo znamo kod nas, jer mi imamo stereotip da je Njemačka savršena zemlja u kojoj ‘teče med i mlijeko’”, pojašnjava.

Ističe kako je ovim filmom želio razbiti uvriježene stereotipe te pokazati da i u Njemačkoj postoje veliki problemi i siromaštvo među populacijom penzionera.

“Stanovnici Balkana i dalje imaju stereotipe da je Njemačka savršena država, jer je naprosperitetnija država EU-a. Svake godine se iz država Balkana oko 25.000 mladih iseljava u Njemačku. Ali i naši ljudi, koji tamo zarade penziju, imaju velike probleme da prežive sa tom minimalnom penzijom te se u trećoj životnoj dobi vraćaju na Balkan da žive sa njemačkom penzijom. Kao što mnogi od njih kažu, sa 700 eura penzije u Njemačkoj smo ‘golje’, a na Balkanu smo ‘carevi’. Nigdje ne postoji savršen sistem, pa ni u najrazvijenijoj zemlji Evrope. Nadam se da će moj film doprinijeti da njemačke, kao i naše vlasti pronađu način da penzionerima sa niskim penzijama omoguće kvalitetan život u domovini, te da se penzioneri ne moraju više seliti u druge zemlje kako bi mogli dostojanstveno živjeti. Ako moj film uspije u tome, ja ću definitivno biti najsretniji filmski autor”, zaključuje Šarenac.

AJB DOC