Novalić nakon sastanka s Palmerom: Tražili smo pomoć SAD-a u borbi protiv korupcije

Nakon sastanka s Matthewom Palmerom, specijalnim predstavnikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan, medijima se obratio premijer Federacije BiH, Fadil Novalić.

“Gospodin Palmer je u ovoj posjeti imao fokus na povratku ekonomskim reformama. Svi smo svjedoci da su ekonomske reforme ustuknule, nešto pred koronom, nešto pred lokalnim izborima, ali jedino u što društvo može računati kao u sigurnu bazu svog napredka je ekonomija”, kazao je Novalić na početku.

Dodao je kako je na sastanku bilo riječi o jačim javnim investicijama – potpomognutim od međunarodne zajednice, manjim opterećenjima rada, reformi javnih preduzeća, koja su značajan dio neefikasnosti ovog društva te reformi zdravstva.

“Kad su nas pitali oko čega želimo da nam pomognu SAD-e mi smo rekli da su to euroatlanske integracije na vanjskom planu i borba protiv korupcije na domaćem, tu prije svega mislim na pravosudni sistem i glomazni javni sektor”, izjavio je on.

Novalić je kazao kako ovakvi sastanci služe za formatiranje pogleda međunarodne zajednice prema BiH, a zahtjevi naše strane su srednjoročna i dugoročna budžetska potpora, kako je od EU dobila Bjelorusija s grace periodom od 15 godina, s kamatama blizu nuli.

“Tako bismo garantirali socijalni mir na period od šest do sedam godina, ne samo sada kad imamo djelovanje kovida”, kazao je Novalić.

Novalić se s američkim zvaničnikom susreo na sastanku na kojem su prisustvovali i predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija te premijer drugog entiteta Radovan Višković.

Palmer se ranije susreo s članovima Predsjedništva BiH te kolegijima ova doma Parlamenta BiH.

 

klix