Brojne zloupotrebe javnih resursa uoči izbora, bilježi se masovnije zapošljavanje u preduzećima

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) predstavio je prve rezultate monitoringa predizbornih aktivnosti koje provodi u 68 lokalnih zajednica, saopćeno je iz ove organizacije.

Kako su naveli, u proteklih mjesec dana uočeni su brojni oblici zloupotrebe javnih resursa za političku promociju a pojedine stranke i kandidati već su krenule sa plaćenim oglašavanjem iako je to izričito zabranjeno van perioda zvanične izborne kampanje.

“Zbog svega je TI u 20 slučajeva Centralnoj izbornoj komisiji proslijedio informacije koje se u najvećoj mjeri odnose na preuranjenu kampanju, a zabilježeno je i osam slučajeva oglašavanja na mjestima koja za to nisu predviđena”, ukazali su.

Osim promotivnih bilborda van izborne kampanje, istakli su primjer bilborda Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) koji je postavljen u dvorištu osnovne škole u Busovači, zbog čega je pored CIK-a obaviješten i Ombudsman, kao i u drugim slučajevima korištenja djece za promociju kandidata na predstojećim izborima.

“U proteklih mjesec dana 70 posmatrača TI ispratio je 263 javna događaja u organizaciji javnih institucija, javnih ustanova i preduzeća od čega su se 62 odnosila na otvaranja infrastrukturnih objekata. Blizu 70 posto korišteno je za promociju kandidata na lokalnim izborima od kojih mnogi nemaju nikakvu javnu funkciju i nije jasno u kom svojstvu su prisustvovali”, saopćeno je.

Kako su naglasili, na 11 događaja iznesene su poruke protiv političkih protivnika, predizborna obećanja izrečena su u 78 obraćanja, dok su stranačka obilježja bila istaknuta na 25 javnih događaja.

“Svi ovi podaci jasno pokazuju da se javni događaji, organizovani od strane institucija i javnim sredstvima, u najvećoj mjeri koriste za promociju stranaka i kandidata na lokalnim izborima. Jedan od ovakvih slučajeva je ističemo primjer otvaranja radova na vodovodnoj mreži ‘Voda za 12.000 stanovnika’ u Visokom, gdje su prisutnima dijeljene zaštitne maske sa obilježjima Nezavisne liste”, napomenuli su.

Takođe, kako je saopćeno, zabilježeno je i osam primjera plaćenog oglašavanja javnih institucija u kojima se promovišu kandidati na lokalnim izborima.

“Izdvajamo primjer kampanje ‘Banja Luka se gradi’ gdje se kroz spotove, bilborde i 3D prezentacije daju predizborna obećanja i vrši lična promocija aktuelnog gradonačelnika Banja Luke koji je ponovo kandidat za tu funkciju. TI je uputio zahtjev Gradu da dostavi informacije o tome koliko je koštala ova kampanja, ali one još uvijek nisu dostavljene”, tvrde.

Zabilježili su i 17 primjera, kako su naveli, masovnijeg zapošljavanja radnika u javne ustanove i preduzeća.

“Posmatrači su zabilježili i 50 slučajeva distribucije različitih vrsta subvencija i pomoći iz javnih budžeta u ovom periodu. Izdvaja se primjer Bileće gdje je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a organizovalo podjelu steonih junica ispred mljekare čiji je vlasnik kandidat za načelnika te opštine. Takođe, u kancelariji Stranke demokratske akcije (SDA) u Zvorniku dijelili su se obrasci za dodjelu novčanih sredstava Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica kojima se sufinansira prijevoz učenika”, ukazali su.

U 14 slučajeva zabilježeno je, kako su istakli, omogućavanje besplatnih pregleda, lijekova i drugih vrsta javnih usluga, a koji su korišteni za promociju kandidata na izborima. “U posmatranom periodu zabilježeno je i 128 primjera intenziviranja javnih radova, koje se prvenstveno odnosi na početak izgradnje raznih infrastrukturnih objekata.
TI već godinama vrši monitoring predizbornih aktivnosti, a cilj je dokumentovanje svih vrsta zloupotreba javnih resursa za političku promociju kao i otkrivanje nedozvoljenih prihoda političkih partija”, poručili su iz ove organizacije.

Potcrtali su da će u narednim danima pustiti u rad mobilnu aplikaciju “Reflektor” koja će omogućiti i svim građanima anonimno slanje prijava o primjerima kupovine glasova, predizbornog zapošljavanja, oglašavanja na zabranjenim mjestima, pružanju javnih usluga u zamjenu za glas i svim drugim vrstama zloupotrebe javnih sredstava u izbornom procesu.

“Pomenute aktivnosti TI provodi u sklopu projekta ‘Podrška građanima u borbi protiv korupcije’ u saradnji sa partnerskim organizacijama Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centrom za razvoj medija i analize (CRMA). Finansijsku podršku za projekat omogućila je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID)”, saopćeno je iz Transparency Internationala.

 

klix